Het Boek van de Week

0277747_bvdw.jpg

Het is 1911 als Gertie Bingham een leegstand pand in haar woonplaats omtovert tot een heerlijke boekwinkel. Samen met haar man Harry bedient ze de plaatselijke bevolking van hun Londense voorstadje Beecham. Zevenentwintig jaar genieten ze van hun winkel, van de boeken en van alle vrienden die de boekwinkel oplevert. Maar Harry overlijdt in 1938 na een kort ziekbed, Gertie staat er alleen voor en de lust om haar boekwinkel voort te zetten, vergaat haar nu ze het alleen moet doen. Ze wil met pensioen, huis en winkel verkopen, samen met hond Hemmingway naar het platteland.

Koppige tiener

Maar zoals het soms gaat, wordt ze ingehaald door de tijd. Haar goede vriend Thomas vraagt haar een Joods kind uit Duitsland in huis te nemen. Hij regelt, met anderen, de kindertransporten en zo komt Hedy Fischer bij Gertie in huis. Het is geen succes. Hedy mist haar ouders en broer heel erg, heeft last van heimwee. Gertie weet niet wat ze met een koppige tiener aan moet. Die enkel met korte beleefde zinnen antwoordt en zich alleen maar terugtrekt op haar kamer. Hulp komt van Betty, eerste medewerkster in de boekwinkel en hoewel veel jonger, bevriend met Gertie. Zij neemt Hedy op sleeptouw.

Schuilkelders

De angst om de oorlog met Duitsland wordt steeds groter, Gertie kan het allemaal nauwelijks aan. Als het echter zo ver is en de bombardementen op Londen beginnen, is de boekwinkel één van de eersten die getroffen wordt. Nu wil Gertie helemaal niet verder, ook niet met haar leven. Dagen blijft ze in bed, Hedy aan haar lot overlatend. Het is dat één van de medewerkers bij haar komt en haar uitdaagt mee te helpen de winkel weer op te bouwen. “Morgenochtend negen uur paraat staan”, Gertie kan er niet onderuit. Ze meldt zich en langzaam komt er een kentering in haar houding, begint ze weer van de boekwinkel te houden, voelt ze zich weer mens. Helemaal als ze een leesclub begint tijdens de lange nachten die ze in de schuilkelders moeten doorbrengen.

Lyons levert met ‘De ondergrondse leesclub’ een puik boek af, warm en met veel liefde voor literatuur geschreven. Ondanks de barre omstandigheden van WOII blijft de toon rustig en kalm, is er humor en liefde, vooral veel liefde. Een echt feel good boek.

Het boek ‘De ondergrondse leesclub‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.