Het Boek van de Week

0277478_550x695.jpg

50 karakteristieke soorten planten en dieren vanaf drie miljard jaar geleden tot 2022 in onze contreien. Geosmine is de oudste karakteristiek die we nu ook nog kennen. Nu denkt u geosmine, wat is dat dan, daar heb ik nog nooit van gehoord. Toch kent u het, de geur die je ruikt na een zomerse regenbui, daar zit geosmine in. De geur heet petrichor en bevat naast geosmine plantaardige oliën en ozon. Kamelen bijvoorbeeld kunnen geosmine op 75 km afstand ruiken. Het is voor de dierenwereld een heel belangrijke en voor ons vooral een lekkere geur.

Bever

Via de mosasaurus, de vliegenzwam en het eikenmos komen we bij de Noordse woelmuis aan. 9000 voor Christus kwam deze muis met de IJstijd naar ons land. Een ruige borstelige vacht, kleine oren, eet alleen maar planten. Van de Noordse woelmuis is de veldmuis de bekendste. Ziet u er één, bedenk dan dat zijn voorvaderen met het ijs vanuit Scandinavië hierop aan kwamen. De grutto, onze nationale vogel, mag niet onbenoemd blijven. Maar ook het everzwijn, de ringslang, de vos, de struikhei, de haring en het konijn hebben een plek in de canon. Van sommige soorten kun je je bijna niet voorstellen dat ze nog maar sinds kort beschreven zijn. De Hollandse linde (1536), het sneeuwklokje (1770), de merel (1850), de paling (1886) en de paardenbloem (1906). Of er verdwijnt er één, de bever, in 1826 maar is nu weer volop terug.

Max Verstappen

Hoe is de auteur tot zijn keuze gekomen? Die viel op vijftig soorten die sinds de ijstijd binnen de huidige landsgrenzen van Nederland voorkomen. Waarvan enkele alleen maar hier voorkomen, dan wel de grootste populatie in Nederland hebben. Van elke soort wordt in vier bladzijden met tekst en prachtige foto’s, kaartjes, prenten, schilderijen of tekeningen de geschiedenis, de botanische beschrijving en huidige stand van zaken uit de doeken gedaan. De laatste is de zandhagedis die het in 2022 moest afleggen tegen Max Verstappen. Een duidelijk voorbeeld van hoe de mens in Nederland voortdurend bezig is de natuur naar zijn hand te zetten.

Cadeauboek

De Canon is een schitterend boek, niet om in één keer uit te lezen maar zeker om elke keer weer een plukje door te nemen. Ook een geweldig boek om iemand cadeau te geven, veel ontvangers zullen hier heel blij mee zijn.

Het boek ‘Canon van de Nederlandse natuur‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.