Herdenken is ‘verhalen doorgeven aan volgende generaties’

0278037_Herdenking2.JPG

REGIO – “Het belang van vrijheid wordt tastbaar wanneer we stilstaan bij de ervaringen van degenen die het meemaakten. Daarom moeten we blijven praten, blijven delen. En de verhalen doorgeven aan de volgende generaties.”

Woorden die wethouder André Schuurman afgelopen zaterdagavond uitsprak bij de herdenking van de gevallenen bij het oorlogsmonument in Nieuwleusen. In alle kernen van de gemeente Dalfsen werden die avond om klokslag acht uur de slachtoffers herdacht die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog en die daarna zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties/ De jaarlijkse herdenking stond dit jaar eens te meer in het teken van een vrijheid die bedreigd wordt, nu oorlogen dichter bij de eigen landsgrenzen komen. “Helaas zien we dagelijks dat vrijheid niet vanzelfsprekend is”, stelde Herma Edelijn namens de gemeente Dalfsen in haar welkomstwoord.
Zij opende daarmee de herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk van Nieuwleusen, voorafgaand aan de twee minuten stilte bij het monument. De bijeenkomst stond in het teken van liederen en gedichten, onder meer uitgesproken door leerlingen van de plaatselijke basisscholen.

Lessen

Wethouder Schuurman deelde het verhaal van de familie Beldman, wier leven zwaar werd getekend door de oorlogsjaren. Hun lotgevallen werken door in de herinneringen en in het leven van hun nabestaanden. Schuurman trok de lijn door naar het heden: “Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. Gedeelde kennis over het verleden, maar vooral ook het delen van onze ervaringen, herinneringen en emoties, bepaalt hoe mensen zichzelf en hun samenleving willen zien en welke lessen ze daaruit voor de toekomst willen trekken.”

In Oudleusen stonden de aanwezigen zaterdagmiddag met name stil bij de bemanning van een bommenwerper die daar in de Tweede wereldoorlog neerstortte. In voorgaande jaren waren nazaten van de familie Jolliffe aanwezig om de herdenking mee te maken. Vanwege hun afnemende gezondheid waren zij er dit jaar niet bij. Mede namens hen legde Derk Jan Wennemars bloemen op de herdenkingsplek. Dat deden ook wethouder Jan Uitslag namens de gemeente Dalfsen, kinderen van de Cazemierschool, vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang en enkele bewoners van het Roggeland.

Foto: Bij het monument aan het Westeinde kwamen veel inwoners van Nieuwleusen bijeen om te gedenken. Tekst/foto: Hans Keesmaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.