Gemeente Dalfsen deelt mantelzorgwaardering uit

0278612_Mantelzorg.JPG
Mantelzorger Sem Ponger krijgt onder toeziend oog van wethouder Jan Uitslag een waarderingsbon uitgereikt door medewerker Ivonne Saueressig van Saam Welzijn.

DALFSEN – Vanmorgen was wethouder Jan Uitslag van de gemeente Dalfsen in de Trefkoele aanwezig bij de uitreiking van de mantelzorgwaardering. Uitslag gaf aan dat de gemeente blij is met inwoners die zich als (jonge) mantelzorger actief inzetten voor bijvoorbeeld familieleden, vrienden en buren en daarmee ook voor de samenleving.

“Daarom deelt de gemeente ook dit jaar weer een mantelzorgwaardering uit. “Wij kiezen bewust voor de infopunten in de Kulturhusen. Niet alleen voor het gesprek met de vrijwilliger, maar ook om aan te geven dat het infopunt behulpzaam kan zijn bij een eventuele zorgvraag. De vrijwilliger kan dan zorgen voor een doorverwijzing en het een en ander warm overdragen”, aldus Uitslag. Deze keer zijn er in de gehele gemeente Dalfsen door circa 750 volwassenen en een aantal jongeren, aanvragen gedaan. De mantelzorgers reageren zeer positief op dit ‘cadeautje’. Zo ook Marietje van der Vegt, zij verzorgde vele jaren haar zwager die door de week in Rosengaerde was maar in het weekeinde thuis werd verzorgd. Sem Ponger (20) kreeg twee waarderingsbonnen uitgereikt. Een voor zijn moeder en één voor zichzelf. “Wij verzorgen alle vele jaren mijn autistisch broertje.” “Kijk”, reageert Uitslag, die het gesprek aanging met enkele mantelzorgers. “Dit is wederom een goed voorbeeld van een mantelzorger en daarvoor is de mantelzorgwaardering in het leven geroepen. Dit wordt breed door de gemeente ondersteund en gewaardeerd.” De waardering wordt voor mantelzorgers vanaf 12 jaar in alle kernen in de vorm van lokale ondernemersbonnen aangeboden. Jonge mantelzorgers in de leeftijd tot 12 jaar kunnen aangemeld worden voor een leuke activiteit.

Definitie mantelzorg

De gemeente Dalfsen vindt het belangrijk dat alle mantelzorgers zich aangesproken voelen, maar wanneer is iemand mantelzorger? Wethouder Uitslag: “Mantelzorg is alle onbetaalde hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit zijn of haar directe omgeving. Dit gaat verder dan de hulp die normaal gesproken verwacht mag worden van een partner, ouder, inwonende kinderen of vrienden. Het gaat om hulp en zorg aan iemand die dat nodig heeft en van deze hulp afhankelijk is.”

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.