Geen maatregelen geluidsoverlast Lemelerveld

LEMELERVELD – Sinds de reconstructie van de N348 bij Lemelerveld ongeveer zes jaar geleden zijn er bij de provincie Overijssel in totaal drie meldingen van bewoners binnengekomen over geluidsoverlast.

Er zijn daarna, mede in overleg met de Belangenvereniging Lemelerveld Noord, drie maatregelen genomen: de verkeerslichten ten noorden van het dorp zijn aangepast zodat zwaar verkeer minder hoeft af te remmen en weer op te trekken; de ribbelmarkering is op sommige plaatsen vervangen door een platte (en dus stillere) markering en de bermverharding met grasbetonstenen is op enkele plekken omgekeerd om geluidsoverlast van het verkeer te verminderen. Gedeputeerde Staten van Overijssel schrijft dat aan CDA-Statenlid Rick Brink die over dit onderwerp in februari schriftelijke vragen stelde. Brink wilde onder meer weten of de provincie bereid is om samen met de omwonenden mee te werken aan een mogelijke oplossing zoals bijvoorbeeld de aanleg van een geluidswal of het plaatsen van schermen. GS is daarin duidelijk: “Nee. Volgens het huidige beleid van de provincie is er geen budget beschikbaar voor het treffen van bovenwettelijke geluidsmaatregelen (oftewel extra geluidsreducerende maatregelen die de leefbaarheid kunnen bevorderen, maar niet wettelijk verplicht zijn). Wel kunnen we de omwonenden doorverwijzen voor advies over maatregelen of voor eventuele andere oplossingen naar de Nationale Stichting Geluidshinder (NSG).”

Niet nodig

Het Hardenbergse Statenlid was ook verbaasd dat er nooit een geluidsonderzoek is geweest, maar dat ziet Gedeputeerde Staten heel anders. Er is voor de reconstructie van de weg wel zo’n geluidsonderzoek geweest -waaruit bleek dat er geen qua geluid geen knelpunten zijn – maar daarna hoefde dat niet; “Dat komt doordat dit wettelijk gezien niet nodig is en ook niet gebruikelijk is na de afronding van een wegproject.”
Overijssel is ook niet bereid om alsnog zo’n geluidsonderzoek te doen; “Nee, en dit hebben wij destijds ook bij de gemeente Dalfsen aangegeven, omdat we al voldoen aan de wettelijke geluidsnormen. We monitoren het geluid van alle provinciale wegen vijfjaarlijks via de geluidbelastingkaart die is in te zien via de Atlas van Overijssel (master (overijssel.nl).”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.