FC Ommen probleemloos langs Elim

0278010_FC_Ommen_-_Elim_-_4.jpg

ELIM – In de aanloop naar Bevrijdingsdag verordonneerde de almachtige KNVB FC Ommen naar Elim, een bescheiden dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Hoogeveen. Elim staat voor vruchtbaarheid. Dat komt al decennia lang tot uiting op de groene voetbalweide, gelegen aan de oostkant van het dorp. Hoe klein van omvang ook, balgevoel zit de Elimieten in het DNA. Desondanks won FC Ommen probleemloos met 1-4.

Elim speelde ooit met jongens uit het dorp in het Walhalla van het amateurvoetbal, maar dat was in de periode dat ‘het lopen naar andere clubs’ nog geen gewoonte was. Ook sportclub Elim heeft de laatste decennia te maken met vertrek van talenten naar overambitieuze buurtclubs, die lonken met biljetten, de sportieve uitdaging of een eerste opstap naar een mooie maatschappelijke betrekking. Na een dramatische competitiestart is directe degradatie voorlopig niet aan de orde voor de ploeg van trainer Erwin Sikkes, maar om de bloedlinke p/d-tombola te ontlopen moet Elim razendsnel punten pakken. FC Ommen mocht dan ook rekenen op een tot op het bot gemotiveerde opponent, die de buit kost wat kost op eigen grond wil houden. De bezoekers uit het Vechtdal hebben andere sores, maar die liggen op een positiever vlak. Om in de race te blijven voor plek vier op de eindlijst, en daarmee een ticket voor ‘de positieve’ nacompetitie, is winst een absolute must. Anders dreigt een bloedeloos slot van het seizoen, niks te winnen/niks te verliezen. De sportieve eer en het waardig uitdragen van het clubshirt, prima, leuk en aardig, maar het is voor elke voetballer een extra stimulans om concreet ergens voor te strijden, hetzij lijfsbehoud, dan wel een ticket voor de nacompetitie. Elim wil ‘de negatieve nacompetitie’ ontlopen, de bezoekers uit Ommen willen de kans op een startbewijs, en wie weet positieverbetering, hoe miniem ook, levensvatbaar houden. De tweede klasse is een droom. Het zou mooi zijn als die illusie niet al op enkele ronden voor het eind van de rit uiteen spat.

Overrompeld

Is het de kleur van de shirts, die werkt als de welbekende rode lap op de stier? Wie het weet mag het zeggen. Het feit ligt er. Draagt de tegenstander een rood hansopje, dan ruiken de volgelingen van Mike Kelly bloed. In navolging van Door Eendracht Sterk uit Zwartsluis werd ook ‘het slaapwandelende Elim’ overrompeld door de briesende furie uit Ommen. Amper heeft leidsman Leemknegt het treffen tussen Elim en FC Ommen op gang gefloten of de bal ligt al in het netje. Middelpunt van festiviteiten is Sydney Flim, die zijn moyenne weer mag opkrikken. Het elektronische scorebord schiet in minuut 5 van 0-1 naar 0-2, als Rens van de Wolfshaar het heiligdom van doelman Gerben Lunenborg opnieuw besmeurt. Pas na een minuutje of tien trekt de mist op uit de geteisterde hoofden van de thuisspelers. “Ze mut straks pep door de thee gooien”, moppert een supporter van de thuisclub. “Dat hadd’n ze beter veur de wedstrijd kunn’n doen”, stelt z’n maat broodnuchter vast. De 0-3 blijft uit en Stefan Kortman voorkomt op slag van rust met een idioot goeie safe de 1-2. De thuisaanhang voorspelt dat na de onderbreking ‘de beer los gaat!’

Tuchtiging op de loer

De voorspelling blijkt op basis van hoop, maar gespeend van een millimeter realiteitszin. Nauwelijks heeft Leemknegt de zaak weer op gang gefloten als Robbert-Jan Hamberg op karwei wordt gestuurd. Flits en weg is-ie. Zijn cipier is ‘m kwijt en heeft slechts uitzicht op rugnummer 17. Geen houden meer aan. De assist is appeltje/eitje voor de na rust ingevlogen Jesse de Lange. Lunenborg mag voor de derde keer de bal uit het nylon plukken en baalt als een kanarie op zwart zaad. Als Hamberg even later zijn prima optreden bekroond met de 0-4, wacht de thuisclub de gesel van spot en hoon. Een tuchtiging ligt op de loer, maar blijft uit omdat de bezoekers slordig en ietwat gemakzuchtig worden in de afronding. De FC is genadig. Als in de slotminuut Mike Doldersum de eer redt voor eigen publiek ontsteekt Kortman in woede. De nul is heilig voor de doelman, zelfs met mooie cijfers in de plus en geen vuiltje aan de lucht. Desondanks: met de afsluitende drie huzarenstukken (Rouveen, FC Meppel en Be Quick ’28) in het verschiet, een dikke acht en een half voor de uitvoering van Kelly & Co in Elim.

Kelly stuurde de volgende elf op karwei: Stefan Kortman, Rens van de Wolfshaar (60. Robin Meijerink), Frank Merjenburgh, Noah van Dorsten, Nick Runhart, Jorn Hekman, Milan Pierik, Maarten Bel (60. Wesley Mulder), Robbert-Jan Hamberg (75. Maarten Schoemaker), Sydney Flim (46. Jesse de Lang) en Cas van Marum (60.Levi Mugabe).

Stand 3D Noord:

Be Quick ’28 22-50, FC Meppel 22-48, Vitesse ’63 21-43, ASC ’62 22-42, Rouveen 21-39, FC Ommen 21-36, DESZ 21-26 (33-31), SVM Marknesse 21-26 (27-26), De Weide 21-23, Elim 21-21, Klazienaveen 21-17, Dedemsvaart 21-15 en DKB 21-4.

FC Ommen speelt zaterdag thuis tegen Rouveen. Op Westbroek staat de aftrap gepland om 14.30 uur.

Foto: FC Ommen bezorgde Elim-doelman Gerben Lunenborg handen vol werk Tekst: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.