Enorme belangstelling voor Dodenherdenking op de Besthmenerberg

0278009_HerdenkingOmmen.jpg

OMMEN – Enkele honderden mensen hebben zaterdag 4 mei de Dodenherdenking bij het 1940-1945 monument op de Besthmenerberg bezocht. Het lijkt erop dat de belangstelling voor deze herdenking elk jaar toeneemt. Het in beton uitgevoerde monument met de contouren van de barakken herinnert aan het gevangenkamp Erika in de bossen op de Besthmenerberg.

De Nederlandse vlag hing ter gelegenheid van Dodenherdenking halfstok. De herdenking werd gehouden vanaf 17.50 uur om zo herdenkingen van 20.00 uur elders mee te kunnen maken. Burgemeester Hans Vroomen hield een indrukwekkende toespraak waar hij inging op de martelingen die de gevangenen moesten ondergaan. Ook het belang van herdenken en het in vrijheid kunnen leven werden door Vroomen benadrukt.
Tijdens de korte plechtigheid werden naast de toespraak van de burgemeester ook enkele declamaties van schoolkinderen van de OBS Nieuwebrug voorgelezen. Na twee minuten stilte werd het Wilhelmus gezongen. Daarna volgde het plaatsen van diverse bloemstukken. Rikus van Heerde uit Zwolle legde als oud-gevangene van het beruchte kamp een bloemstuk, daarbij ondersteund door zijn zoon. Als slot was er voor alle aanwezigen een defilé langs het monument en kon wie dat wilde bloemen leggen bij het monument.

Vreselijk

Op Kamp Erika waren de ontberingen voor de gevangenen vreselijk. De bewaking van het kamp was in handen van Nederlanders. Bewakers van wie een aantal net zo wreed, zo niet wreder was dan de Duitse bezetters. Martelingen en excessief geweld waren aan de orde van de dag, zeker 180 gevangenen kwamen om.

Op diverse plekken in Ommen is op 4 mei op gedenkwaardige wijze stil gestaan bij de slachtoffers (burgers en militairen) die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord door oorlogsgeweld of terreur. Voor alle herdenkingen was de publieke belangstelling groot.

Foto: Rikus van Heerde (rechts) legt als oud-gevangene van Kamp Erika samen met zijn zoon bloemen bij het monument.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.