Eenmalige subsidie en externe begeleiding voor voortbestaan kulturhus Beerzerveld

0278604_Gemeentehuis_Ommen.jpg

BEERZERVELD – Met een subsidie van 18.000 euro hoopt de gemeente Ommen het voortbestaan van Kulturhûs ’t SaMENSpel te verzekeren. Als blijkt dat dat over drie jaar niet gaat lukken, wordt de stekker eruit getrokken.

Het kulturhus in Beerzerveld, dat eind 2014 in gebruik werd genomen, verkeert financieel in zwaar weer. De Stichting Kulturhûs Beerzerveld, die het beheer erover voert, heeft de exploitatie van het gebouw niet op orde. “We hebben verschillende alternatieven bekeken en zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat een eenmalige financiële impuls de beste optie is”, aldus wethouder Bart Jaspers Faijer. Het gaat om 18.000 euro in totaal, verdeeld over 6000 euro per jaar, wat ongeveer gelijk staat aan het huidige exploitatietekort. De organisatie kan dan, met hulp van een extern deskundige, werken aan haar eigen herstelplan. In die drie jaar moet het dus gebeuren. Als het niet lukt, houdt het op.”

Stijgende kosten

De eind 2014 opgerichte stichting heeft het gebouw in eigendom. De grond is van de gemeente, die het via een erfpachtconstructie beschikbaar stelt. Het gebouw, dat voorheen De Tuba heette, was tot die tijd eigendom van muziekvereniging De Broederband. Het is gerenoveerd in combinatie met gedeeltelijke nieuwbouw. Bij de overdracht van het gebouw is de vordering van de Broederband overgegaan op het bestuur van de stichting. Die is een langlopende afspraak tot betaling aan de Broederband aangegaan, maar de aflossing verloopt niet volgens plan. Daar komt bij dat de huur al jaren gelijk is gebleven en niet is geïndexeerd. Daarnaast heeft de beherende stichting te kampen met sterk stijgende kosten, waaronder de energierekening en de afdracht aan auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

Op de rails

Het bestuur heeft bij de gemeente aangeklopt met de wens om onderhoud, beheer en exploitatie weer op de rails te krijgen. Naast de eenmalige bijdrage gebeurt dat dus door het inschakelen van een externe deskundige, die helpt bij het opstellen en uitvoeren van een herstelplan. Dat plan moet eind dit jaar worden voorgelegd aan de gemeente.
Alle betrokkenen vinden dat deze optie de meeste kans biedt op een passende regeling rond het aflossen van de schuld aan de Broederband. Daarnaast moeten voldoende inkomsten bijdragen tot een sluitende exploitatie en daarmee het voortbestaan van het kulturhus. Ook andere mogelijkheden zijn bekeken, zoals de overdracht aan een andere partij. Maar dat levert volgens de gemeente niet altijd een verbetering op. Men acht de kans groot dat het exploitatieprobleem dan blijft bestaan.

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.