Dijken doorstaan drukke tijden goed

0278395_Graafschade_door_muskusratten.jpg

ZWOLLE – De dijken hebben de hoogwatergolven en de natte winter goed doorstaan. Dat concludeert het Waterschap Drents Overijsselse Delta op basis van de voorjaarsinspectie. Wel signaleert het waterschap een toename van het aantal schades ten opzichte van vorig jaar, maar dat past, zo stelt het waterschap, bij de periode die achter de rug is.

Met meerdere hoogwatergolven en een erg natte winter hebben de dijken het ‘druk gehad’. Het waterschap beheert zo’n 1.146 kilometer aan dijken, de afstand van Zwolle naar Parijs en weer terug. Een van de effecten van de hoogwatergolven afgelopen winter is een grote hoeveelheid drijfvuil. Tot nu toe heeft het waterschap al 1.046 ton verwijderd van de dijken. Drijfvuil is met name natuurlijk afval zoals boomstammen, riet en vuil uit de uiterwaarden dat het hoogwater meeneemt. Een boomstam die langere tijd op de grasmat van de dijk ligt, is schadelijk voor de dijk omdat het gras eronder doodgaat. Daarom is het belangrijk om het drijfvuil te verwijderen. Doordat het lang nat is geweest, is dat niet overal gelukt. Op sommige plekken was het te nat om met machines aan de slag te gaan. Daar brengt het drijfvuil opruimen de dijk meer schade toe dan het drijfvuil laten liggen.
Dat de dijken drukke tijden achter de rug hebben is ook goed terug te zien in de soort schades die het waterschap vond tijdens de controles. Door het hoge water zijn muskusratten en mollen hoger op de dijk op zoek gegaan naar droge plekken en hebben daar in de dijk gegraven. Dat herstelt het waterschap door de graafschades op te vullen met klei en de grasmat opnieuw in te zaaien.

Honden

Goed nieuws is dat het waterschap minder graafschades veroorzaakt door honden tegenkwam: vorig jaar waren dat er 189 en dat daalde dit jaar naar 126. Naast schade aan dijken zijn ook veel taluds van sloten en weteringen ingezakt. Inzakkende taluds ontstaan doordat de druk tegen de taluds wegvalt als het water zakt na een hoogwaterpiek. Het waterschap herstelt de taluds om te zorgen dat er voldoende water aan- en afgevoerd kan worden door de sloten en weteringen.

Groeizaam

Om te zorgen dat de dijken klaar zijn voor de volgende hoogwaterperiode is het belangrijk dat de grasmat op de dijken goed aansterkt. Ook dat gaat goed. Omdat het voorjaar tot nu toe relatief nat is, is het groeizaam weer en groeit de grasmat goed aan. De grasmat is de bescherming voor de dijk, die moet in topconditie zijn voor een sterke dijk.

Foto: Graafschade door muskusratten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.