College gemeente Dalfsen stelt andere route voor aan de gemeenteraad om energieprojecten binnen de gemeente te realiseren

0278857_solarpark-1288842960720.jpg

DALFSEN – In december 2021 ondertekenden Dorpen van Morgen en gemeente Dalfsen een intentieovereenkomst voor de verkenning van een gezamenlijk lokaal energiebedrijf. Met als doel om gezamenlijk meer energieprojecten te realiseren voor een duurzamer Dalfsen. Het gaat dan om projecten zoals zonnedaken, zonneparken en windmolens.

Om energieprojecten te organiseren en te beheren is tijd, kennis en geld nodig. De afgelopen jaren is verkend of het oprichten van een gezamenlijk energiebedrijf helpend is bij het realiseren van energieprojecten en het verder verduurzamen van de gemeente Dalfsen. Uit deze verkenning komen helder de kansen en risico’s in beeld die aan gemeentelijke participatie verbonden zijn in een gezamenlijk op te richten energiebedrijf. Het college ziet een aantal belemmeringen voor het oprichten van een gezamenlijk, lokaal energiebedrijf. Na een zorgvuldige afweging komt het college tot het voorgenomen besluit om op basis van deze uitwerking en de belemmering niet over te gaan tot oprichting van een lokaal energiebedrijf. Op dit voornemen ontvangt het college graag de opinie van de gemeenteraad. Op basis daarvan wordt een definitief besluit genomen.

Belemmeringen

Voor het oprichten van een lokaal energiebedrijf ziet het college een aantal belemmeringen. Zoals de onzekerheden op financieel gebied en de grote opgaven die bij de gemeente liggen. Er komen een aantal grote vraagstukken op de gemeente af zoals de daling van rijksgelden, investering in nieuwe huisvesting scholen en stijging van de kosten voor beheer/onderhoud. Ondanks de zorgvuldige stapsgewijze aanpak zal een lokaal energiebedrijf een flink beroep doen op de gemeentelijke financiën en capaciteit. “Deze belemmeringen zorgen ervoor dat het college het nu niet verstandig en niet noodzakelijk vindt om een lokaal energiebedrijf op te richten. Wel vinden we het vanzelfsprekend om de komende jaren energieprojecten in Dalfserveld West te blijven ondersteunen. Hiermee worden de gemeentelijke energiedoelen voor 2030 gerealiseerd. Samen met de omwonenden en de Dorpen van Morgen wil het college dit jaar een meerjaren ondersteuningspakket uitwerken. Er is hard gewerkt door de Dorpen van Morgen aan de verkenning. Zij hebben een enorme bijdrage geleverd en we gaan de opgedane kennis en kunde van de verkenning zeker gebruiken bij de verdere uitwerking van het meerjaren ondersteuningspakket”, licht wethouder André Schuurman toe.
Voor de toekomst van het lokaal energiebedrijf stelt het college voor om eerst helderheid en rust in de gemeentelijke financiering en landelijk/provinciaal energiebeleid te krijgen. En daarnaast een energievisie en beleid te ontwikkelen voor de periode na 2030.

Het college wil graag de mening van de gemeenteraad weten over de dilemma’s en de vervolgstappen. Op basis daarvan wordt een definitief besluit genomen over het wel of niet oprichten van een gezamenlijk energiebedrijf.

Foto: Pixabay.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.