Zesdelige YouTube-serie: Oorlog op locatie

Terug naar het verborgen Ommense kamp Erika

OMMEN – Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren weinig weten over de Tweede Wereldoorlog. Om die herinnering levend te houden bij hun generatie, gaat een jong team van Andere Tijden in de aanloop naar 4 en 5 mei op zoek naar onbekende oorlogsverhalen. Hierover maakten zij de zesdelige YouTube-serie Oorlog op locatie, waarin ze ook kamp Erika in Ommen bezoeken.

Doordat er steeds minder mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt, raken hun verhalen langzaam verloren. Om deze geschiedenis toch in leven te houden, bezoeken overlevenden, hun kinderen, of kleinkinderen in Oorlog op locatie plekken waar een incident plaatsvond. Ter plaatse vertellen zij hun oorlogsverhaal. Een van die verhalen gaat over het ‘vergeten’ kamp Erika. Het kamp ligt in de bossen verscholen, onvindbaar voor onwetenden, ook toen al. Een plek waar de nota bene Nederlandse bewakers ongecontroleerd hun gang konden gaan. Met extreme geweldpleging als gevolg. Ton van Delden bespreekt de traumatische kamptijd van zijn vader en het effect daarvan op zijn eigen leven. Ton van Delden: “Nadat mijn vader opgetogen uit het concentratiekamp in Ommen kwam, heeft hij de rest van zijn leven nog een hele hoge prijs betaald voor zijn tijd daar.’’

De Bunker

Onder andere de ‘bunker’ was berucht: een betonnen gat in de grond vol met uitwerpselen en urine, afgedekt door een zwaar luik met lange spijkers waardoor je niet rechtop kon staan. De gevreesde bewaker van kamp Erika was Herbertus Bikker, met de gruwelijke bijnaam de beul van Ommen. Weinig is er nog van over van het kamp: een steen, een kruis en een tekstbord. Hoe kon Bikker vluchten naar Duitsland? En hoe werd hij op late leeftijd alsnog met zijn daden geconfronteerd?

Redacteur en presentator Merel Udink: “We hebben verhalen gekozen waarin een jongvolwassene plotseling geconfronteerd wordt met de Tweede Wereldoorlog. Daarmee willen we kijkers het besef geven: dit had mij kunnen overkomen.”

Oorlog op locatie verschijnt vanaf 18 april op het YouTube-kanaal van Andere Tijden.

 

Foto: Pixabay.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.