Woonerf Steenuil is schitterend opgetuigd voor Koningsdag

0277319_Steenuil_-_4.jpg
Mieke Veurink en Ruben Stelpstra bij het uilenbos een onderdeel van de versierde Steenuil in het kader van Koningsdag.

OMMEN – ‘Versierde straten’ is een onderdeel van het totaalprogramma op en rond Koningsdag. Meerdere straten in diverse wijken van Ommen hebben ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander hun woongebied versierd. De thema’s zijn uiteenlopend, dikwijls verwijzend naar het koningshuis, maar ook naar de wijk, de straat of het woonerf. De Oranjevereniging heeft zelfs een fietsroute uitgezet, zodat niemand iets van al deze fantasierijke staaltjes huisvlijt hoeft te missen.

De aankleding en vormgeving van de opgetuigde straten wordt beoordeeld door een jury en de prijswinnaar krijgt een geldbedrag uitgereikt. Oneindig veel mooier dan het prijzengeld is het ontvangen van de Jan Steen bokaal, welke staat voor eeuwige roem en onmetelijke waardering voor het vertoonde vernuft, de inzet en de creativiteit.

Een gebbeltje

Een van de straten die aanspraak wil maken op de felbegeerde trofee is de Steenuil, gelegen in het zuidoostelijke gedeelte van woonwijk de Dante. Een bord bij de toegang van de straat waarschuwt niet zoals te doen gebruikelijk voor spelende kinderen, maar voor laagvliegende uilen. Een gebbetje. “Het idee ontstond tijdens de buurtbarbecue”, put Mieke Veurink uit haar grijze massa. “Onze straat bestaat 40 jaar en op een gegeven moment kwam de straatversiering rond Koningsdag ter sprake. Het was nu of nooit. Iedereen was enthousiast, maar ja, dan komt het, hoe vliegen we het aan. Het voornemen moest niet verzanden in goede bedoelingen. Wie pakt het op en gaat er mee aan de slag?” Mieke vond Corine Stelpstra een collega-kartrekker en ja, als je woont in de Steenuil, ligt het thema voor de hand, inderdaad, de wijsgeer onder het gevogelte, de uil. Nu is het voordeel dat in het ietwat verscholen straatje lieden wonen die a) behept zijn met twee rechterhanden, b) bereid zijn die handen uit de mouwen te steken en c) een vak uitoefenen waar hout en gereedschap de hoofdrol vertolken. En o ja, wat punt c betreft, de werkplaats van Timon Deuren mocht gebruikt worden om uilen te zagen en te schilderen. Het moge duidelijk zijn dat de voorpret huizenhoog was. Tijdens de koffiebreaks vloog optie na optie over de werktafel.

‘geen genuil’

Mieke Veurink was in Ommen jarenlang bekend vanwege haar alter-ego oma Willems. Getooid met grijze pruik en met behulp van een rollator trad het nieuwsgierige besje jong en oud, hoog en laag, nieuwsgierig en goedgemutst met open vizier tegemoet. De vermakelijke sketches die het lokale knuffeloudje had met deze en gene, zijn terug te vinden op internet (google oma Willems). “Ik geniet van de omgang met mensen. Van saamhorigheid en lief en leed met elkaar delen. Dat is in ons straatje zeker terug te vinden. Dagelijks krijg ik appjes van buurtgenoten die een idee hebben of een leuke spreuk hebben bedacht. Op het centrale grasveldje hebben we een uilenbos gemaakt en borden geplaatst met allerlei verbasterde spreuken, zoals ‘daar kraait geen uil naar’, of ‘je moet geen slapende uilen wakker maken’. Het uilenbos wordt officieel geopend door een vip, maar ik zeg niet wie”, doet Mieke geheimzinnig. En dan lachend en met een knipoog, “trouwens, de versiering is zo geslaagd, dat we verwachten dat Willem-Alexander nog wel een kijkje komt nemen. Hij is in Emmen, zo ver is dat niet. Scheelt maar een letter en een paar kilometer. Prachtig toch, wat we het met de straat voor elkaar gekregen. Ik heb er van genoten.” Om te besluiten met een zelfverzonnen motto in sappig dialect, “geen genuil in de Steenuil!” hetgeen zoiets betekent als ‘geen gezeur in de Steenuil’.

De prijsuitreiking van het onderdeel ‘versierde straten’ vindt op Koningsdag plaats op het feestterrein aan de Koesteeg, die voor de gelegenheid tijdelijk is omgedoopt tot Oranjesteeg.

Tekst/Foto: Willem Lampe

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.