Woningen voor ouderen en starters grootste vraag van inwoners tijdens bijeenkomsten over nieuwe woonbeleid

0277690_Gemeentehuis_Dalfsen1.jpg

DALFSEN – De gemeente maakt momenteel een woonzorgvisie en betrekt daarbij haar inwoners en professionals. De ruimte is schaars en de woningnood hoog, ook in de gemeente Dalfsen. Wonen als thema, staat onverminderd hoog op de agenda.

Per kern organiseerde gemeente Dalfsen inloopbijeenkomsten voor inwoners, daarnaast is er ook een aparte bijeenkomst geweest met professionals. Voor wie niet naar de bijeenkomsten kon of wilde, was het mogelijk in maart en april hun mening te geven door de online vragenlijst in te vullen. Zo krijgt gemeente Dalfsen een beter beeld bij de vervolgstappen richting een nieuw woonbeleid: de woonzorgvisie.

Met elkaar

Wethouder André Schuurman: “De ruimte kan maar een keer worden ingevuld. Dat doe je minimaal voor de komende 30 a 40 jaar. Belangrijk dat we hierin de juiste keuzes blijven maken. Waar houd je dan rekening mee? Of met wie. Daarom is de mening van onze inwoners en de professionals ook zo belangrijk voor het maken van deze woonzorgvisie.” Wethouder Jan Uitslag vult aan: “Door met elkaar in gesprek te gaan werd het onderling gelijk duidelijk waar de dilemma’s liggen en hoe lastig dit thema is.”
De meeste vragen tijdens de bijeenkomsten bleken erg concreet, gingen meer over het nu en hielden verband met de zorg van het vinden van een geschikte woning voor ouderen, starters en andere jongvolwassenen. Professionals gaven aan dat door de vergrijzing, mensen met een zorgvraag langer thuis moeten blijven wonen. Hoe richten we daar onze woningvoorraad goed op in? Onder ouderen is er een groeiende vraag naar levensbestendige hofjesconcepten. Daarnaast is er behoefte aan kleinere woningen, vooral voor starters. Wanneer we kleiner en gestapeld gaan bouwen, is een belangrijke voorwaarde dat het dorpskarakter behouden blijft, zoals werd benadrukt tijdens de bijeenkomst in Oudleusen. In Hoonhorst viel op dat veel jongeren proactief zijn en graag zelf (samen met anderen) huizen willen bouwen.

Nieuw woonbeleid

Adviesbureau Companen stelt de komende periode het nieuwe woonbeleid ‘de woonzorgvisie’ op die de tweede helft van het jaar wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarna wordt er een uitvoeringsprogramma met meer concrete doelstellingen gemaakt. Documentatie, zoals de startnotitie woonzorgvisie en een beschrijving van het proces naar een nieuw woonbeleid, is vindbaar via

www.dalfsen.nl/woonzorgvisie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.