Verkeersregelaars onmisbaar in evenementenstad Ommen

0276492_Verkeersregelaars_Ommen.jpg
De verkeersregelaars van Ommen staan de komende tijd weer voor een enorme uitdaging. De club onder leiding van Anneke Ruitenberg (links bovenaan) kan uitbreiding goed gebruiken.

OMMEN– Tien jaar geleden werd SVO, letters die staan voor Stichting Verkeersregelaars Ommen, opgericht. Onlangs werd dit hoogtepunt gevierd met een etentje voor alle vrijwilligers, maar vrijdag 12 april is de grote dag. In de avonduren van 19.00 tot 20.30 uur komt de hele club van twintig man bijeen voor een praktijkoefening nabij het kruispunt van de Hessel Mulertbrug en de Julianastraat. Een en ander in samenwerking met, en onder auspiciën van, de lokale politie.

“Zie het maar als een ‘on the job’ training”, verduidelijkt Anneke Ruitenberg. Op de vraag wat exact haar functie is binnen de vrijwilligersclub volgt een diepe zucht. “Ja, wat eigenlijk niet. Ik ben secretaris, coördinator en planner in één. Dat is inderdaad kwetsbaar, maar goed het vinden van vrijwilligers is een probleem. Eigenlijk staan we als organisatie te springen om uitbreiding. Als de groep van twintig kan groeien naar dertig man, hoeven we ook minder een beroep te doen op de mensen die beschikbaar zijn. We werken met een team gecertificeerde verkeersregelaars. Het overgrote deel is gepensioneerd en ouder dan zeventig. Graag zou ik uitbreiding en verjonging zien, zonder de huidige groep overigens tekort te willen doen. Het is een hecht team. Wel allemaal kerels, vrouwen zijn eveneens van harte welkom. Onderling heerst eendracht en gezelligheid. De mannen verstaan elkaar uitstekend en hebben wat voor elkaar over. Niets op aan te merken. De vrijwilligers leggen elk jaar een proeve van bekwaamheid af, zo blijven ze ‘up-to-date’. Tijdens de dienst komen de vrijwilligers niets te kort voor wat betreft eten en drinken en er staat een kleine financiële vergoeding tegenover. Dus bij deze een oproep: meld je aan, je geeft zelf aan wanneer je beschikbaar bent. De kleding wordt verzorgd en de minimumleeftijd is 18 jaar.”

Behapbaar

De gewenste uitbreiding van twintig naar dertig personen is niet alleen gebaseerd op het leeftijdsgemiddelde van de huidige groep. Het aantal evenementen in en rond Ommen neemt elk jaar drastisch toe. Vooral in het hoogseizoen zijn er geregeld meerdere festiviteiten op een dag. CSI Ommen, Koningsdag, het carnaval in Vilsteren, het Bostheater, de wielerronde, de Bissingh, het verkeer begeleiden bij een uitvaart vanuit de kerken naar de begraafplaats in het Laar, er komt steeds meer bij. “Inderdaad en daar komt bij dat er ook aanvragen van buiten de gemeente bij ons binnenstromen, zoals uit Hardenberg en Dedemsvaart. Het moet wel behapbaar blijven. Gelukkig is het over en weer, ondersteunt Hardenberg ons ook af en toe.”

Spin in het web

Ruitenberg is ontegenzeggelijk ‘de spin in het web’ bij SVO. Haar wiegje stond in Ommen, maar ze diende meer dan veertig jaar de Hermandad in Den Haag. Na haar pensionering keerde de geboren Ommense terug naar de Vechtstad en werd er gelijk met de haren bijgesleept door Jan Bouwhuis, de nestor aller vrijwilligers. “Ik heb je nodig”, luidde zijn oproep. “Zo ben ik in 2015 bij de verkeersregelaars terechtgekomen en na al die jaren doe ik het nog steeds met veel plezier.” Ziewww.verkeersregelaarsommen.nl

 

Tekst: Willem Lampe

Foto: Kim Bosscher

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.