Team Ommen loopt tijdens de Roparun voor leven

0277317_Roparun_-_2.jpg

OMMEN – De inschrijfperiode van editie 33 van de Roparun is gesloten. Dit jaar nemen 220 teams deel aan deze estafetteloop voor het goede doel. Het geld dat met dit evenement wordt ingezameld, wordt ingezet om het leven van mensen met kanker draaglijker te maken.

Het loopevenement vindt dit jaar plaats in het pinksterweekend, van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei. Met deelname van een delegatie uit de Vechtstad. Team Ommen bestaat uit 28 personen, waaronder acht lopers, vier fietsers en verder uit cateraars, fysiotherapeuten en enkele personen die hand- en spandiensten leveren. Teamleider en ‘spin in het web’ is Jeannet Meijerink. De start is vrijdag in Parijs, de aankomst op pinkstermaandag op de Coolsingel in Rotterdam. “Die aankomst alleen al is een belevenis, een happening van jewelste.”

Hospice Ommen

Het is eventjes schrikken voor schrijver dezes, die met een telefoontje is uitgenodigd in huize Bakker, in het hart van woonwijk Alteveer. Tegenover hem zit een gezelschap van liefst zeven personen, die allen graag een zegje willen doen over het festijn en de achterliggende gedachte daarvan. Hans en Doret Bakker, Ceciel Huuskes, Erik Hoogstraten en de zojuist genoemde Meijerink hebben een directe rol in het loopfestijn voor het goede doel, Jacqueline Overweg en Riek Martens zitten er namens de te verrijzen hospice in Ommen. De twee voorvechters zijn laaiend enthousiast dat het Ropateam zich gaat inzetten voor een lokaal doel. “We hopen op een bijdrage, waarmee we op termijn de kamers van de hospice kunnen inrichten”, zegt Jacqueline. “Ons streven is om onze toekomstige gasten een warm en liefdevol verblijf aan te bieden in hun laatste levensfase.” Op de vraag waar de hospice verrijst komt geen antwoord. Er zijn opties, vergevorderde plannen zelfs, maar de zaak is nog niet definitief afgehamerd.

Zorg en nazorg

Duidelijk wordt dat Ropateam Ommen graag de opbrengst in de richting van de te toekomstige hospice Ommen en het Vechtgenotenhuis ziet gaan. “Je mag je voorkeur en keus zeker uitspreken”, zegt Erik Hoogstraten daarover. “Maar we gaan niet over de verdeling. Dat loopt via de organisatie. Vaak ligt de nadruk op onderzoek naar kanker, maar we mogen zeker de zorg en nazorg voor hen die getroffen worden door deze vreselijke ziekte niet vergeten, de palliatieve zorg voor mensen met kanker.” Riek vult aan, “iedereen krijgt er in zijn omgeving mee te maken. Direct of indirect via familie, kennissen of het eigen gezin. Het is pijnlijk en verdrietig. We moeten proberen kanker uit de wereld te helpen en veel geld bijeenbrengen, om het leven van mensen in hun laatste levensfase te verzachten en te verlichten.”
De oneliners vliegen over de tafel en die gaan we zo goed en zo kwaad als dat kan ordenen. De quote uit de mond van Jacqueline zorgt voor een kippenvelmoment, “leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer aan het leven kunnen worden gevoegd.” Met andere woorden mensen zo waardig en dragelijk als mogelijk begeleiden naar de uitgang van het aardse bestaan.

‘Sponsorloop’

Hans Bakker is een fitte en sportieve vijftiger, die jarenlang op niveau een balletje trapte voor OVC ’21 en daarnaast regelmatig de loopschoenen aantrok om wat kilometertjes weg te rennen. De sportieveling heeft juist een kleine tien kilometer door de buurt gedraafd en heeft er zin in. “Je loopt anderhalve kilometer achtereen, dan komt loper 2, dan 3 en tenslotte 4. Vervolgens loop ik dan weer dezelfde afstand. 500 kilometer non-stop estafette. Drie dagen achtereen lopen. Best zwaar. Je hebt niet veel tijd om te herstellen, maar ik denk dat ik goed voorbereid ben. Heb veel getraind. Je loopt niet voor een goede tijd, maar voor het goede doel. Om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Het is geen wedstrijd, maar een sponsorloop.”

Gezamenlijke strijd

In de aanloop naar het loopevenement is Team Ommen razend druk geweest met sponsoren binnen hengelen. Het gezelschap uit Ommen zit al op een bedrag dat strak richting de 17.000 euro koerst. ‘’We gaan er met een club gemotiveerde sportievelingen plus begeleiding en ondersteuning een geweldig weekend van maken”, weet Ceciel zeker. “Onderweg, vooral door de dorpen word je fanatiek aangemoedigd”, herinnert Hoogstraten zich van de vorige editie, zo’n tien jaar terug. “Zo’n beetje wat je ziet bij de Tour de France. Dat geeft moraal.” “We vertrekken op de vrijdag voor Pinksteren”, besluit Jeannet. “Om 9.00 uur vanaf de Voormars is er een uitzwaaimoment. En dan is het met de Oranjebus van de Achterhoekse Bofkonten op naar Parijs. Doneren kan trouwens nog steeds. Schroom niet!”
Momenten van gekakel en lachende gezichten worden in huize Bakker afgewisseld met zwaardere gesprekken en serieuze blikken. De Roparun is een beladen marathonloop, waar de individuele prestatie zeker geen bijzaak is, maar vooral de gezamenlijke strijd tegen kanker centraal staat.

www.roparun.nl/teams/team-ommen 

www.hospiceommen.nl

Tekst/Foto: Willem Lampe

 

Meer foto's

Doneren en sponsoren van Team Ommen dat van start gaat in de Roparun kan nog steeds.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.