Start Kerkopenstelling Grote Kerk Dalfsen

0277307_Grote_Kerk_Dalfsen.jpg

DALFSEN – Het Kerkplein in Dalfsen is compleet heringericht. Er is een aantrekkelijk nieuw wandel- en verblijfsgebied ontstaan. Wie zijn of haar oor te luisteren legt hoort alleen maar lof over de nieuwe situatie. Prachtig middelpunt op het vernieuwde plein is de Grote Kerk.

Op donderdagochtend 2 mei om 10.30 uur gaat de Kerkopenstelling seizoen 2024 van start. Wie er op rekent dat een Bekende Nederlander het startschot lost, komt bedrogen uit. Dit jaar zijn niet burgemeester Erica van Lente (2022) prominent in beeld of de Moderne Devoot Mink de Vries (2023). Maar er valt wel iets anders te zien. Nadat de monumentale deuren van de Grote Kerk geopend zijn, simpel door de dienstdoende vrijwilliger, kunnen belangstellenden gaan kijken naar een beeldverhaal over de Grote Kerk. Deze presentatie is samengesteld door onze dorpsgenoot Hans de Weerd. Hij werd geadviseerd door Marti Brouwer, die de kerk van buiten en van binnen terdege kent. Hij en zijn collega’s schilderden dit monumentale gebouw in 1991 en plegen indien nodig onderhoud. Zodoende kent Marti alle details van het gebouw. Is u ooit een merkteken van de steenhouwer opgevallen, op een van de pilaren? Marti ontdekte dit oude beeldmerk. In de presentatie wordt verklapt waar deze inscriptie te vinden is.

Twee wandelroutes

In 2023 was op initiatief van Mink de Vries voor ‘t eerst de ‘Rechteren-Devotie-Wandelroute’ beschikbaar, een wandeltocht van de Grote Kerk in Dalfsen naar Kasteel Rechteren. Inwoners van Dalfsen en toeristen konden al wandelend de band van kerk en kasteel ook persoonlijk beleven. Dit jaar wordt op verzoek van de Werkgroep Groene Kerk een tweede wandelroute aangeboden. Deze tocht voert de wandelaars langs bezienswaardigheden in historisch Dalfsen. Deze wandeling kan men starten vanaf de Grote Kerk.

Orgelmuziek

Wanneer de kerk open is, zijn er altijd twee vrijwilligers aanwezig voor toezicht en uitleg. Ook wordt het monumentale orgel bespeeld tijdens de openstellingstijden door gastorganisten uit Dalfsen maar ook organisten uit de wijde regio komen graag naar Dalfsen om op het mooie orgel te spelen.

Openingstijden

Openingstijden Kerkopenstelling van mei t/m september op de dinsdagen van 14.00 tot 16.30 uur, en op de donderdagen van 10.30 tot 12.30 uur. Daarnaast is de Grote Kerk ook open op de Blauwe Bogendagen (zaterdagen 20 en 27 juli en 3 en 10 augustus) van 10.00 tot 16.00 uur en op Monumentendag (zaterdag 14 september) van 10.00 tot 16.00 uur.

Archieffoto: Hennie Prins

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.