Schrijfster Wilma Geldof geeft vrijheidscollege aan basisscholieren

0277335_Vrijheidscollege_-_2.jpg
Schrijfster Wilma Geldof gaf in de Carrousel een boeiend college over het thema Vrijheid.

OMMEN – Gestaag liep donderdag de theaterzaal van de Carrousel tegen de klok van elf vol. Het geroezemoes was niet van de lucht. De opwinding was voelbaar. Zo’n 500 basisscholieren krijgen een college over vrijheid, met als spreker de schrijfster Wilma Geldof. “Leuker dan in de klas zitten toch”, laat een joch zich terloops tegen zijn maat ontvallen.

Als iedereen een plaats heeft gevonden geeft presentator Marleen Stein het woord aan Alice van den Nieuwboer, die een aanloop neemt naar het thema ‘Vrijheid’. De wethouder vraagt de zaal of ze een voorstelling kunnen maken van de grootte en impact van 300 containers. Waar wil ze naar toe? Welnu, dat is namelijk het volume dat aan voedsel, wapens en medische hulp is gedropt in het buurtschap Stegeren, zo’n tachtig jaar geleden. De Tweede Wereldoorlog was in volle gang en Nederland zuchtte onder het juk van de Duitse bezetter. Stegeren was een afgelegen, lastig te bereiken gebied, vandaar de droppings op die locatie. Ook was de bevolking bescheiden, rustig, op zichzelf, zwijgzaam en anti-bezetter. Gevraagd welke gedachte het begrip ‘vrijheid’ opriep leverde een stortvloed aan opgeheven vingers op. ‘Elkaar helpen’ bijvoorbeeld. Of ‘uit de gevangenis blijven’. Of ‘geen oorlog’. Of ‘je eigen mening mogen geven’.

Dader, helper of slachtoffer

De reacties vanuit de zaal vormden een perfect intro voor spreekster Wilma Geldof, die opende met een bekentenis. “Mijn vader was lid van de NSB. Hij heulde met de vijand. Het was geen leuke man en ik heb me lang voor hem geschaamd, maar ik ben niet verantwoordelijk voor wat hij heeft gedaan. Hij heeft vanwege deze misstap anderhalf jaar in de gevangenis gezeten.” Oef…, dat was wel even een binnenkomer. De auteur uit Haarlem schreef ‘Elke dag een druppel gif’, over een jongen die opgroeit in een NSB-gezin. Als opvolger verscheen jaren later het bekroonde werk ‘Het meisje met de vlechtjes’. Een waargebeurd verhaal over het meisje Freddie. Ze zat in het gewapend verzet en heeft de moord op een Duitse officier op haar geweten. Goed, slecht of van beide een beetje? Geldof verwees naar Anne Frank en dat afkomst en opvoeding van invloed was of je in de oorlog dader, helper of slachtoffer werd. Wat zou jij doen in zo’n situatie, hield ze haar gehoor een spiegel voor, om te besluiten met een passage uit een gedicht van Rian Visser over oorlog, dromen en vrede.

Vragenrondje

Als afsluiter nam Marleen Stein de microfoon over, wie heeft er een vraag voor Wilma? Vele vingers gaan als pijlen richting het plafond. ‘Wat haar moeder ervan vond dat haar man bij de NSB zat?’ Er werd thuis niet over gepraat. Het werd verzwegen. Een ander maakte van het vragenrondje gebruik om te vertellen dat z’n opa in het Jappenkamp had gezeten en dat was vanwege de wreedheid en martelingen van de Japanners niet best. Zijn relaas werd aangevuld door een ander, die vertelde dat z’n opa Joden in de kelder had verstopt. “Onderduikers dus, waarmee ze je opa zijn eigen leven op het spel zette. Erg dapper, maar ook gevaarlijk”, werd er door de hoofdpersoon van de ochtend aan toegevoegd.
Het vrijheidscollege was een initiatief van Kreativitijd, verantwoordelijk voor het culturele aanbod op de basisscholen in Ommen.

Tekst/Foto: Willem Lampe

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.