Politiek Verwoord

0277009_CU_Ommen.jpg

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Jan Westert van de CU aan het woord.

Afgelopen week was er een extra ingelaste raadsvergadering. Reden hiervoor was een wijziging van de provinciale plannen voor de opwek van duurzame energie. Dit tegen de eerder gemaakte afspraken tussen gemeenten en provincie in. De raad moest een voorgesteld advies beoordelen over een extra hoeveelheid windopwekking tot 2030. Een dilemma. De provincie heeft een aantal jaar geleden ingestemd met de plannen van de gemeenten voor de opwek van duurzame energie tot 2030 (RES 1.0). Nu gooit het provinciebestuur het over een andere boeg. Ze geeft flink gas om de doelen te behalen. Ze wil o.a. dat grote windturbines geclusterd worden gerealiseerd en geen zonnepanelen meer op landbouwgrond. Dit kan niet overal. Er zijn in Overijssel vier clusters aangewezen voor grootschalige wind opwek. Onder andere in de omgeving van Ommen-Hardenberg.

Irritatie

Als gemeente Ommen hebben we destijds onze verantwoordelijkheid genomen. We willen in de regio bijdragen door duurzame energie op te wekken voor dat wat we in Ommen nodig hebben. De gemeente was druk bezig met de uitvoering hiervan door een zorgvuldig lokaal proces (bottom up) te realiseren. Met als doel te werken aan de hoogst haalbare vorm van lokaal eigenaarschap. Niet alleen de lasten maar ook de lusten!
Nu worden we ingehaald door een provinciaal bestuur met een andere inhoudelijke koers. Door vanuit de provincie te komen met nieuwe beleidswijzigingen en programmeringsafspraken wordt er top down gewerkt. Met stoom en kokend water worden er nu wijzigingen doorgevoerd. Ingediende zienswijzen worden niet afgewacht. Ook wordt er niet gewacht op de landelijke norm voor windturbines. De provincie is bevoegd gezag en gaat haar gang. In Ommen hebben we eigenlijk min of meer het nakijken.

Dilemma’s

Het advies wat voorlag was ‘relatief’ simpel maar niet makkelijk. Keuze A: niet akkoord gaan met het voorstel van de provincie en ‘vogelvrij’ verklaard worden. Dat houdt in dat elk initiatief wat ingediend wordt en voldoet aan landelijke regelgeving in behandeling moet worden genomen. Dit in de wetenschap dat de berekende technische potentie in het gebied Ommen-Hardenberg ongeveer 90 windturbines zijn. Met het niet akkoord gaan verliezen we als gemeente grip. We gaan dan zelf o.a. niet meer over de plaats en de aantallen. Of keuze B: akkoord gaan met de afspraken en in te stemmen met een grotere hoeveelheid wind opwek voor 2030. Dit houdt uitbreiding van het aantal windturbines in Ommen. De voorgestelde programmeringsafspraken voor Ommen staan ongeveer gelijk aan het plaatsen van vier tot tien windturbines op het grondgebied van Ommen. Dit afhankelijk van grote en hoogte. Ook houden we dan enige grip en proberen we maximaal lokaal eigenaarschap mogelijk te maken en kunnen we meebepalen waar ze precies komen te staan.

De keuze

De ChristenUnie heeft bij haar afweging gekeken naar positieve punten in de uitwerking van de keuzes. Hiervoor hebben we voorbij 2030 richting 2050 gekeken. De gemeente wil dan energie neutraal zijn. Dat houdt in dat er op termijn alsnog een extra taakstelling zou komen. Met het instemmen van het advies en het aangaan van deze afspraken verduurzamen we sneller en proberen we enige regie te houden. Daarom hebben we ingestemd met het voorliggende advies en daarbij behorende afspraken.
Wel hebben we als ChristenUnie ons ongenoegen geuit tegen het door de provincie gelopen proces. Wij hebben samen met het CDA het college verzocht om ons ongenoegen over te brengen aan de provincie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.