Politiek Verwoord

0276701_vvd_ommen_logo.jpg

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Richars Smits van de VVD aan het woord.

Afgelopen donderdag stond als belangrijkste punt op de raadsagenda het definitieve maatregelenpakket verkeersstructuur centrum Ommen. Zoals heer Moerman afgelopen week schetste, is dit een onderwerp waar iedereen zo ongeveer in Ommen een mening over heeft. Dat hebben we kunnen merken in de voorbereidende commissievergadering van 21 maart jongstleden. Hier waren 21 insprekers, voornamelijk ondernemers en belangenverenigingen, die een grote impact verwachten indien de voorgenomen maatregelen doorgevoerd gaan worden.

Aanleiding

De aanleiding van deze maatregelen is de te hoge verkeersintensiteit op de Vechtkade. In een eerder plan is er gesproken om de Vechtkade verkeersluw te maken. Hiermee werd er gedacht dat het doorstromende verkeer gedwongen kon worden om voor de ‘rondweg’ te kiezen. De huidige maatregelen zorgen ervoor dat er helemaal geen verkeer meer over de Vechtkade en Juliana-Schurinkstraat kan plaatsvinden. Doorgaand verkeer is in de bewoording van de wethouder, verkeer dat niet uit Ommen komt en niet in Ommen hoeft te zijn. Nu wordt al het verkeer geweerd, ook de inwoners die aan de andere kant van Ommen willen zijn. Dit geldt vooral voor inwoners in het buitengebied. Dit houdt in dat de intensiteit van het verkeer aan de Coevorderweg enorm zal toenemen, ongeveer het vijfvoudige. Na het amendement van CU waarin zij pleiten voor het niet verhogen van de snelheid, blijft de intensiteit dermate hoog dat een geluidsscherm noodzakelijk is. Een onvoorzien obstakel in het voortraject van de plannen.

Juridische procedures

We hebben de nodige ondernemers en verenigingen gesproken, voor wie deze maatregelen een doorn in het oog zijn. Sommige vrezen voor hun voortbestaan, sommige refereren naar eerder gemaakte afspraken met de wethouder en een ondernemer kan na de uitvoering zijn activiteiten niet meer uitvoeren. Het college heeft een bureau laten onderzoeken welke mogelijke planschade er uitbetaald moet worden. Helaas mochten we de uitkomsten hiervan niet delen met betrokkenen. Wij komen uit op ongeveer vijf miljoen euro aan claims.

Kosten

Bij de eerste plannen werd uitgegaan van een benodigd budget van één miljoen, het huidige pakket kost minimaal vijf miljoen euro. Hier zijn de nog voortvloeiende maatregelen niet in meegenomen. Er zullen nog vele aanpassingen komen om de verkeersveiligheid te waarborgen voor de zwakkere verkeersdeelnemers. Denk aan een tunnel bij rotonde Karwei. Met de claims kom je totaal op tien miljoen euro. Dat is ruim 550 euro per inwoner, ook voor inwoners in het buitengebied. Als VVD vinden wij dit onacceptabel.

Toekomst

Als VVD willen we het centrum voor iedereen bereikbaar houden, een alternatief plan zoals de centrumondernemers voorgesteld hebben, past prima in onze ogen. Verder zullen we gezamenlijk moeten gaan kijken naar een goede van Zuid naar West verbinding om het daadwerkelijke doorgaande verkeer goed om het centrum te leiden. Dit kan alleen met omliggende gemeentes en provincie. We zullen een stip aan de horizon moeten maken om de grote ergernis op de brug naar een aanvaardbaar niveau te brengen.
Om die reden hebben we de motie van VOV mede ingediend.

Op naar een goede afwikkeling van verkeersstromen in Ommen!

 

Namens VVD Ommen
Richard Smits

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.