Politiek Verwoord

0276385_PVDA_Ommen.jpg

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Hilbert Moerman van PvdA aan het woord.

Op het moment van verschijnen van deze column is de raadsvergadering van 4 april zeer dichtbij.

En er staan een aantal belangrijke onderwerpen op de agenda, natuurlijk de verkeersstructuur die in de commissievergadering al veel stof heeft doen opwaaien. De tribune was helemaal gevuld, extra tv schermen in de hal en veel insprekers voor dit onderwerp. Voor- en tegenstanders van het raadsvoorstel kwamen uitgebreid aan het woord, waarbij de meningen duidelijk werden verwoord.
Ook in de commissievergadering kwamen de nodige vragen voorbij, maar wel met respect voor elkaars standpunten en meningen, daar kan de landelijke politiek nog wat van leren, getuige de uitlatingen van enkele Kamerleden de afgelopen week. Ze (de tweede kamer) hebben wel een voorbeeldfunctie maar de uitlatingen van bepaalde Kamerleden geven het verkeerde voorbeeld.

Forse plannen

Er staan forse plannen op de agenda met betrekking tot de Vechtkade en Julianastraat/Schurinkstraat met als doel het autoluw maken van onze binnenstad en de verkeersbewegingen op de Vechtkade te verminderen. Dat er iets moet gebeuren daar is, denk ik, iedereen het wel over eens, alleen hoe verstrekkend de maatregelen moeten gaan, daar wordt zeker verschillend over gedacht. Voor de PvdA staat veiligheid van voetgangers en fietsers voorop. Dan is het aan de politiek om bij alle voorstellen en mogelijke alternatieven het algemeen belang voor ogen te houden. Waar er door (gedeeltelijke) afsluiting van bepaalde wegen meer veiligheid wordt geboden zal door verhoging van de verkeersdruk op andere wegen meer aandacht nodig zijn voor de zojuist genoemde kwetsbare groep verkeersdeelnemers.

En wij hebben te maken met de noord/zuid verbinding die al decennia zorgt voor de nodige verkeersdruk, de brug over de Vecht. En wat mogen we blij zijn dat de Vecht door Ommen stroomt, want deze rivier zorgt niet alleen voor verkeersdrukte maar heeft Ommen ook veel gebracht als Hanzestad, als toeristenstad en het biedt ook voor inwoners een mooi beeld in elk jaargetijde. En, ook niet onbelangrijk, het gaat in de raadsvergadering van donderdag wel om veel( heel veel) geld wat nodig is om alle plannen uit te voeren.
De PvdA heeft in 2021 al een aantal voorstellen gedaan in de raad om het aantal verkeersbewegingen op de Vechtkade aan te pakken. Hiervoor hadden wij een amendement ingediend met relatief eenvoudige maatregelen om het beoogde doel te bereiken, helaas was er destijds niet voldoende steun voor ons voorstel en nu, drie jaar later, zouden wij eigenlijk hetzelfde voorstel opnieuw kunnen indienen maar de kans op een meerderheid is niet groot.

Kansengelijkheid

En niet alleen de verkeersstructuur staat donderdag op de agenda, een ander onderwerp is de bibliotheek op school. Een landelijk opgezet programma waar via een motie, gevraagd werd om inzicht in de financiën en hoe dit programma in Ommen zo breed mogelijk op te pakken, voor alle basisscholen. Een motie van het CDA die wij mede ingediend hebben. Het belang van het stimuleren van meer lezen op school en thuis kan niet worden onderschat. Het bevordert de kansengelijkheid van kinderen en jongeren in Ommen. En vooral: jong geleerd is oud gedaan.

Hilbert Moerman
PvdA Ommen

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.