Plannen voor verplaatsing gemeentelijk oorlogsmonument

0277682_medium.jpg
Het huidige oorlogsmonument aan de muur van het gemeentehuis.

OMMEN – Het 4 en 5 mei comité in Ommen heeft grote twijfels bij de verplaatsing van het herdenkingsmonument bij het gemeentehuis. Dit geldt meteen ook voor de jaarlijkse dodenherdenking naar een nieuw aan te leggen ‘herdenkingsplein’ aan de Haven West.

De onder de naam ‘Kop van de Haven’ gepresenteerde plannen voor een nieuw in groen omgeven herdenkingsplein en ook die van een aan te leggen buurttuin, werden deze week gepresenteerd in de raadscommissie. Verantwoordelijk wethouder Bart Jaspers Faijer liet na afloop weten de voorstellen binnenkort te bespreken in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.

Tal van redenen

Namens het plaatselijke 4 en 5 mei comité, verantwoordelijk voor de jaarlijkse dodenherdenking bij het gemeentehuis, somde Mariëlle Hekman tal van redenen voor de commissie op die de beoogde plek ongeschikt maken. Zo zijn er bij de herdenking jaarlijks zo’n 100 personen betrokken, zij zorgen voor zang en muziek en zij moeten ontvangen worden met koffie en thee. Ook moeten er toiletmogelijkheden geboden worden. Dat kan nu allemaal nog in het gemeentehuis. Bovendien zou goede akoestiek ontbreken, die er bij het gemeentehuis wel is door aanwezige muren. Verder zijn de parkeermogelijkheden bij het gemeentehuis groter. “Het 4 en 5 mei comité is er dan ook geen voorstander van om het stenen monument te verplaatsen”, aldus 4 en 5 mei comitélid Hekman. De gemeente daarentegen zegt dat het Titus Leeser-oorlogsmonument op de huidige plek ‘verborgen’ is.

Herdenkingsplein

De Kop van de Haven ligt centraal tussen de drie begraafplaatsen. De nieuwe woonwijk haven Oost wordt de Vredeswijk en krijgt straatnamen die te maken hebben met de vrijheid waarin we hier leven na de Tweede Wereldoorlog. Met de aanplant van de Anne Frankboom (én Ommer herdenkingsboom) én de verplaatsing van het gemeentelijk herdenkingsmonument moet het beoogde plein een plek voor bezinning en herdenking worden. Voor de inrichting van het herdenkingsplein heeft de gemeente een projectleider en een landschapsarchitecte ingehuurd. Voor een nieuw kunstwerk zijn beeldend kunstenaar Eric Schutte en grafisch ontwerper Bas Bosscher benaderd.

Buurttuin

Bij de plannen is ook gekeken naar de plannen voor een buurttuin, een initiatief van de bewoners van de Molenwijk. De verschillende initiatieven moeten elkaar verbinden. In de plannen van de buurttuin is ook een paviljoen gepland, die door de Molenwijkbewoners geëxploiteerd en beheerd gaat worden. Het paviljoen kan eventueel betrokken worden bij de herdenkingen. De bouwkosten van het paviljoen zijn begroot op 160.000 euro. Omdat eerdere plannen van de initiatiefnemers een begroting liet zien van 60.000 euro, waren de commissieleden kritisch en vroegen om uitleg. “Alles is duurder geworden”, aldus de verklaring van initiatiefneemster Verbeek.

Titus Leeser

Het reliëf van het herdenkingsoorlogsmonument aan het gemeentehuis is vervaardigd door beeldhouwer Titus Leeser (1903-1996) en gemaakt van Franse kalksteen. De voorstelling is een verzetsstrijder, landbouwer en soldaat. Leeser heeft in de uitgebeelde figuren kracht laten uitgaan waarmee Nederland zijn vrijheid heeft herwonnen. In 1956, toen het gemeentehuis aan de Markt was uitgebreid was er plek voor dit monument. Met de verhuizing van het gemeentehuis in 1982 naar de Chevalleraustraat verhuisde ook het monument mee.
 

 

Tekst: Harry Woertink
Foto: collectie OudOmmen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.