‘Petit Montmartre’ op het pleintje aan de Burggraven

0276699_Azat_-_2.jpg

OMMEN – De dag was perfect gekozen. Het was zomer op de zesde dag van april. Een zonovergoten zaterdag. Op het kleine pleintje voor de Art-Studio van Azat Malik gaven allround-kunstenares Nienke de Groot, schilderes Daniëlle Tesselaar en haar zoon Tibbe in ongedwongen en relaxte sfeer uiting aan hun creatieve geest.

Organisator Malik had ook enkele van zijn schilderwerken uitgestald, maar was deze dag vooral gastheer voor belangstellenden, nieuwsgierige passanten, vrienden en bekenden die een kijkje kwamen nemen. Malik was ‘de spin in het web’. Continu bereikbaar voor tekst en uitleg. Bakje koffie, stuk koek erbij en onderwijl vol vuur en geestdrift vertellen over zijn passie voor verf, doek en kwast, alles onder de noemer ‘Petit Montmartre’.

‘Kartrekkers’

Het was kleinschalig, maar knus, de kunstuiting op het stukje grond voor zijn atelier aan de Burggraven. Malik zou graag zien dat er deze zomer weer een groter kunstevenement in de binnenstad werd gehouden, maar de animo onder de lokale kunstenaars lijkt ietwat in de slaapstand. Om zoiets te organiseren heb je ‘kartrekkers’ nodig, een clubje mensen die kunnen enthousiasmeren en het voortouw nemen. Dat lijkt een beetje te ontbreken. Wie gaat de klus oppakken? Met zijn vele kunstuitingen in de binnenstad, in de vorm van sculpturen, beelden en wandschilderijen, kan de Vechtstad met iets meer geestdrift en promotie in de voetsporten treden van het vermaarde kunstenaarsdorp Ootmarsum. Een schot voor open doel. Er zijn immers meer dan voldoende saaie binnensteden, met overal dezelfde winkelketens, allemaal eenheidsworsten, laat Ommen een positieve uitzondering zijn en blijven.

Gevleugelde pareltjes

En terwijl menigeen even een kijkje kwam nemen, onderwijl een praatje makend, hakte en vijlde Nienke de Groot gestaag door, met als bedoeling iets moois creëren uit een blok gasbeton. De in Ommen wonende kunstenares heeft de kunstacademie gevolgd en heeft in creatieve zin meer pijlen op haar boog, getuige de etsen, schilderijen, kettingen en beeldjes afkomstig van haar hand. Iets verderop hanteerde Daniëlle Tesselaar het penseel en dat deed ook zoon Tibbe, die in de creatieve voetsporen van zijn moeder lijkt te stappen. Tesselaar is de levensgezellin van de innovatieve veeboer Pieter Koonstra uit Vinkenbuurt. De inspiratie voor haar werk vindt ze in haar directe omgeving, waarbij koeien en vogeltjes haar speciale aandacht lijken te hebben. Gevleugelde pareltjes als roodborst, winterkoninkjes en zanglijsters spatten van het doek.

En zo verstreek de middag. Zonnetje erbij, een keuveltje met deze en gene, een paar penseelstreken hier en daar en nog maar es een bak koffie om alert te blijven. Niks mis mee. Dit zou komende zomer toch op herhaling moeten, bij mooi weer, geen ‘Petit Montmarte’, maar ‘Montmarte van het Vechtdal’ in een wat grotere opzet.

Tekst/Foto: Willem Lampe

Meer foto's

2 REACTIES

  1. Goed initiatief! Jammer dat de grote Montmartre geen jaarlijks evenement meer is. Het was en is een mooie toevoeging aan de diverse evenementen die Ommen rijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.