Ommajahuis aan de Verzetstrijderslaan officieel geopend

OMMEN – Vrijdag 12 april verrichtte wethouder Alice van den Nieuwboer de officiële opening van het ‘Ommajahuis’ aan de Verzetstrijderslaan. Het Ommajahuis is een nieuw wooninitiatief voor (jong)volwassenen die een complexe zorgvraag hebben, maar wel graag zelfstandig willen zijn.

Door 24-uurs professionele begeleiding hebben zij eigen regie daar waar het kan en krijgen zij ondersteuning waar het moet. Het Ommajahuis is als het ware de gezamenlijke huiskamer. Voor een praatje, een spelletje of om samen te koken/eten en mede bedoeld om op ongedwongen wijze van elkaar te leren en sociale vaardigheden te bevorderen. Uitgangspunt is dat bewoners hier jaren met plezier kunnen wonen en hun zelfstandigheid veilig ontwikkelen binnen hun mogelijkheden en grenzen.

Projectplan

Initiatiefnemer Nel Ezendam is ruim vijf jaar bezig geweest om dit project te realiseren. “Door mijn werk als curator en mentor zag ik, naast veel goeds, ook veel schrijnende gevallen, mede veroorzaakt door de wet- en regelgeving, waar uiteindelijk cliënten de dupe van zijn. Van de ene naar de andere instelling of woongroep moeten verhuizen omdat de plek niet passend blijkt te zijn. Dat moet anders kunnen, dus heb ik een projectplan voor dit wooninitiatief geschreven. Al snel had ik enthousiaste ouders die hun kind graag in dit wooninitiatief zagen wonen. Dankzij twee enthousiaste investeerders kon ik verder. De gemeente Ommen was in eerste instantie sceptisch, maar na een aantal goede gesprekken zagen ook zij het nut en de noodzaak in en verleenden zij alle medewerking aan de realisatie van deze vier zorgappartementen. De vraag is best groot en inmiddels is er bij Stichting Ommaja een wachtlijst.”
De wethouder gaf aan dat de gemeente Ommen werkt aan een visie over inclusief wonen en zorg en dat dit wooninitiatief een mooi voorbeeld is van hoe je zorg en wonen kunt verbinden in de wijk. “Wonen met een glimlach, wie wil dat nou niet?” aldus wethouder Alice van den Nieuwboer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.