Nieuwe uitbreiding voor museum Palthehof: een kapschuur voor oude landbouwwerktuigen

0276951_Kapschuur.JPG
Enthousiaste vrijwilligers van de historische vereniging Ni’jluusn van Vrogger gingen meteen na het groene licht van de ledenvergadering aan de slag. De kuil voor de fundering van de nieuwe kapschuur is inmiddels gegraven.

NIEUWLEUSEN – De laatste forse uitbreiding van museum Palthehof, een aanbouw met de contouren van een hooiberg, werd nog maar een jaar geleden in gebruik genomen. Maar de volgende aanwinst op het terrein dient zich al aan. Ni’jluusn van Vrogger, de vereniging die het museum beheert, zette afgelopen week de eerste stappen naar de realisatie van een kapschuur. Die komt los van het museum te staan, maar biedt wel nieuwe tentoonstellingsruimte. Het klassiek vormgegeven gebouw gaat straks vooral dienen als toonzaal van historische landbouwwerktuigen.

De aanleiding voor de nieuwste nieuwbouwplannen werd gevormd door een fraai gerenoveerde boerenkar. Een schenking van een inwoner van Nieuwleusen, Gerard Boerman, die het voertuig eind vorig jaar ter beschikking stelde aan de historische vereniging. “We zijn daar heel blij mee, want het is echt een stukje dorpshistorie”, zegt bestuurslid Gerrit Lubbers. “Hij werd begin vorige eeuw gebruikt als melkwagen in het dorp en is in die functie nog te zien op heel oude foto’s in ons archief.”
Daarna diende de volgende vraag zich aan: waar zet je zo’n mooi stuk lokaal historisch erfgoed neer zonder dat het weer of andere invloeden er vat op krijgen? “We kwamen spontaan op het idee om een kapschuur te bouwen”, vertelt penningmeester Hendrik Jan Huzen. “Die kunnen we dan niet alleen gebruiken voor het tentoonstellen van deze boerenkar, maar ook voor andere oude landbouwwerktuigen. Zo ontstaat een thematische expositieruimte nabij het museum.”

Klassieke uitstraling

Arnald van der Kolk van het plaatselijke bouwbedrijf Authentiek Bouw, die ook al bijdroeg aan de recente uitbouw van het museum, werd benaderd om het idee op papier nader uit te werken. Hij tekende een schuur van twaalf meter lang en zes meter breed met een klassieke uitstraling. Met een constructie van gebinten zoals die ook al in het museum zelf te zien is, en bogen met glazen doorkijkjes, waardoor je ook van buiten goed kunt zien wat er in de kapschuur staat.
Het gebouw is minder dan vijf meter hoog, een bewuste keuze omdat er dan geen bouwvergunning nodig is. Wel is de gemeente Dalfsen op de hoogte gebracht van het plan. Vervolgens vroeg en kreeg de historische vereniging de noodzakelijke toestemming van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Nieuwleusen. Die stelt de grond onder het museum in erfpacht beschikbaar aan Ni’jluusn van Vrogger.
En ten slotte moest ook de ledenvergadering van de vereniging zich uitspreken over de noodzakelijke investering die ermee gemoeid is. Die kwam er: het voorstel werd twee weken geleden met algehele instemming aangenomen. “We konden aantonen dat we na deze uitgave voldoende eigen vermogen zouden overhouden als buffer voor eventuele tegenslagen”, aldus Hendrik Jan Huzen. De vereniging hoeft niet het gehele bedrag van ruim 50.000 euro op te hoesten. De bewonerscoöperatie Nieuwleusen Synergie schonk een bijdrage die de begroting rond maakte.

Enthousiaste vrijwilligers

Bijkomend pluspunt is dat de grote groep vrijwilligers van het museum bereid was bij te dragen in de vorm van veel zelfwerkzaamheid. Hun enthousiasme werd meteen zichtbaar, want daags na het besluit van de ledenvergadering togen ze aan het werk. Afgelopen week realiseerden ze al een imposante kuil, die de afmetingen van de kapschuur in beeld brengt. Hier wordt de fundering in aangebracht, die zal bestaan uit drie lagen beton. Naar verwachting komt de kapschuur in de loop van dit jaar gereed. Hij zal dan onderdak verlenen aan de vele landbouwwerktuigen uit vroeger tijd, die momenteel grotendeels is opgeslagen in de vroegere gereedschaps- en hobbywinkel van Ruinemans aan de Backxlaan. Daarnaast bestaat de kans dat Ni’luusn van Vrogger er aansluitend nog een authentiek bakhuisje bij krijgt. Daarover zijn eveneens gesprekken gaande.

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.