Natuurlijk Heidepark in Lemelerveld krijgt een financiële bijdrage voor het verbeteren van de waterkwaliteit van het natuurbad en het boomonderhoud

0277617_Heidepark.JPG

LEMELERVELD – Het college van de gemeente Dalfsen stelt aan de gemeenteraad voor om stichting Natuurlijk Heidepark in Lemelerveld financiële ondersteuning te geven voor de optimalisatie en borging van de waterkwaliteit en het onderhoud van het park. Het college kent een jaarlijkse bijdrage van 6.000 euro toe voor het bomenonderhoud in en rondom het park en verstrekt ook een incidentele bijdrage van 50.000 euro om de kwaliteit van het water van het natuurbad te verbeteren en borgen. Zo hoopt de gemeente positief bij te dragen aan het zwemmen, spelen en klimmen op dit mooie park in haar gemeente.

Sinds 2014 is de stichting Natuurlijk Heidepark actief met het beheer en onderhoud van het park. Natuurlijk Heidepark is een natuurlijke plek in Lemelerveld om te zwemmen, spelen en klimmen. Dit is door de jaren heen altijd in goed overleg met de gemeente op deze wijze gedaan. In 2016 gaf de gemeente aan de (exploitatie)subsidie te willen afbouwen de laatste subsidie is in 2019 verstrekt door de gemeente Dalfsen. Om de exploitatie zelfstandig te kunnen voeren, nam de stichting in 2021 vervolgens het initiatief tot de realisatie van een klimbos en kabouterpad.
Wethouder Uitslag: “Samen voerden we vele gesprekken om dit mooie natuurpark met diverse activiteiten voor Lemelervelders en recreanten te ondersteunen. De inzet van de organisatie, maar ook hun creativiteit en ondernemerschap verdiend waardering, vind het college. Daar sta ik ook achter, dus die complimenten geef ik graag aan hen door.”

Waterkwaliteit

Door het veranderende klimaat komt er steeds meer bij kijken om de waterkwaliteit op orde te houden. Om de waterkwaliteit te verbeteren en borgen, is een investering nodig. Voor het natuurbad is er een behandelplan opgesteld voor de komende jaren en er wordt een installatie geplaatst die zorgt voor de ontijzering van het water. Het college stelt voor incidenteel 50.000 euro daarvoor beschikbaar te stellen.

Boomonderhoud

Sinds de komst van dat klimbos worden de bomen die hier onderdeel vanuit maken door de stichting zelf onderhouden en beheerd. Naast deze bomen zijn er nog andere bomen die onderhouden dienen te worden. Dit onderhoud werd gedaan door de gemeente. Doordat er een hek om het Heidepark is geplaatst, is het minder eenvoudig voor de gemeente om onderhoud te doen. Daarom is overeengekomen dat de organisatie ook het beheer van deze bomen op zich neemt. De gemeente stelt hier een vergoeding van 6.000 euro per jaar voor beschikbaar.

Eigendomsoverdracht

Het park was geheel in eigendom van de gemeente, terwijl de Stichting Natuurlijk Heidepark het beheer en de exploitatie doet. Deze situatie wordt aangepast. De gemeente blijft eigenaar van de grond en de stichting krijgt de grond in erfpacht en voor de opstallen wordt een recht van opstal gevestigd. Dat betekent dat alle gebouwen eigendom worden van de Stichting. Op deze wijze wordt de juridische eigendomssituatie op de juiste manier vastgelegd.

Zonnepanelen toevoegen

Heidepark wil verduurzamen met het toevoegen van ruim 50 zonnepanelen. De stichting vroeg hiervoor subsidie aan bij de gemeente. Ondanks verschillende onderzoeken naar Dalfser subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen op het natuurpark, blijkt geen subsidieregeling hierin te voorzien. De gemeente wil zeker blijven meedenken met de organisatie en met hen onderzoeken welke mogelijkheden hiertoe bijvoorbeeld regionaal of landelijk nog mogelijk zijn. Zij ziet ook het belang van kostenreductie door verduurzaming, maar geen mogelijkheden om op dit punt de stichting tegemoet te komen. Juist door de kostenbesparing zal er voor zonnepanelen op een andere wijze financiële middelen verkregen kunnen worden door een lening of een gedeeltelijke subsidie.

De status van de gemeentelijke zwembaden in Nieuwleusen en Dalfsen is een andere dan het natuurbad in Lemelerveld. Zo verschilt het park in de functie die het inneemt, er worden bijvoorbeeld geen zwemlessen gegeven en het park is seizoensgebonden. Wel voorziet het natuurbad in de zwembehoefte en de verbetering van de zwemvaardigheid van inwoners en recreanten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.