Lemelerveld feest na Koningsdag nog even door: zo’n 30.000 euro voor logeerhuis Sam

0277738_Super_Samday.JPG
Kenmerkend voor de saamhorigheid: de allereerste prijs bij de ludieke bingo was een kruiwagen vol zoutjes die met schepjes en bakjes werd verdeeld over de tafels in de feesttent.

LEMELERVELD – Een dag na Koningsdag vierde Lemelerveld nóg een feestje. En niet zo’n kleintje: Super Samday was afgelopen zondag een dag vol uiteenlopende evenementen. Met de steun van redelijk aangenaam weer liep het dorp hier opnieuw voor uit. Het was ook in een ander opzicht een succesvolle dag, want Super Samday resulteerde in een opbrengst – voorlopige schatting – van zo’n 30.000 euro voor het pas geopende hospice en logeerhuis Sam.

Want daar was het uiteindelijk allemaal om begonnen. Omdat de stichting Sam pas over twee jaar aanspraak kan maken op overheidssubsidie van het ministerie van VWC, moet de organisatie zich eerst geruime tijd zelf kunnen bedruipen. Om die periode te overbruggen, lopen er al diverse sponsor- en wervingsacties, maar een viertal Lemelervelders besloot de handen ineen te slaan en samen iets te organiseren waarbij de gehele bevolking betrokken zou worden. Daar zijn Arie Schouten, René In de Wal, Frans Kogelman en Rudie Knobben uitstekend in geslaagd, zo mag na afloop van Super Samday worden geconstateerd. Ze kregen in een relatief korte voorbereidingstijd – vanaf januari – heel veel organisaties en individuele inwoners mee, die allemaal een steentje bijdroegen aan het feest zelf en het eindresultaat. “Het is een prachtige ketting geworden”, blikt Rudie Knobben terug. “Want er haakte steeds weer een nieuwe parel aan: personen of bedrijven die meedachten en iets beschikbaar stelden voor dit doel.”

Gebedeld en gesmeekt

Allereerst zocht het viertal contact met Stichting Koningsdag Lemelerveld. Of ze de tent en de bijbehorende faciliteiten van Koningsdag een dag later nog zouden mogen gebruiken. Dat mocht, en aansluitend hebben de initiatiefnemers volop gebeld, gebedeld en gesmeekt om met hulp van heel veel Lemelervelders een mooi programma in elkaar te zetten. Super Samday – de naam is afgeleid van de Super Sunday die jaarlijks het Sukerbietenfeest afsluit – voorzag onder meer in een wandeltocht en een hardloopwedstrijd, op touw gezet door Team Sukerbiet, een koffieconcert met medewerking van The Voices en 4Tune Vocals, een ludieke bingo en dito veiling met vier spreekstalmeesters, en een afsluitend feest onder het motto ‘Vier het leven’, met DJ Eric Witteveen en Dennis van Dam.

Ook vrijwilligers van de carnavalsgroepen in het dorp droegen hun steentje bij, licht en geluid werden kosteloos beschikbaar gesteld en ‘last but not least’ stelde het bedrijfsleven een groot aantal – soms forse – prijzen beschikbaar voor de bingo en de veiling. Van drie stalen bloembakken tot een shirt met handtekeningen van PEC Zwolle-spelers. En van een heuse auto tot een shirt van de regionale motorcoureur Collin Veijer, die ‘toevallig’ eerder die dag in Spanje zijn tweede Moto3-overwinning boekte. “We hebben alleen maar hartverwarmende reacties gekregen”, zegt René In de Wal.

Ook het bestuur van stichting Sam werd positief verrast door het initiatief. “We kregen er kippenvel van toen we het hoorden”, zegt Janny Velthuis. “Het laat zien dat het logeerhuis kan rekenen op veel steun en waardering van de inwoners van Lemelerveld.” Dat klinkt ook door in het aantal vrijwilligers, dat in korte tijd is gegroeid naar 95 medewerkers.

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.