Lampie: Pasen & Pinksteren

0276667_Pasen_en_Pinksteren.jpg

Oeps, verkeerd moment. Ik hobbel met het bestelautootje van Gotink Maaltijden over de Vechtkade. Ik moet de brug over, maar dat willen er meer. Het is niet overdreven druk, maar een busje met aanhanger houdt de hele bliksemse boel op. De chauffeur wil de Julianastraat op kachelen, maar lauw kans. Dan weer een auto die voorrang heeft, dan flitst een fietser voorlangs en even later schuifelt een besje op leeftijd voorbij, onderwijl een paar keer angstig opzij loerend. Het schiet niet op en iedereen heeft haast. Niemand die het in z’n hoofd haalt om het autobusje met z’n ongemakkelijke nasleep even te laten passeren. Of toch? Warempel! Genade voor recht. Hoffelijkheid bestaat nog. Een automobilist gunt de bestuurder van het busje met z’n lange kar de oversteek. Het oponthoud duurt hooguit drie minuutjes, maar wachten is nooit leuk. Oké, er zijn grotere problemen in een mensenleven, al wordt het vervelend als je al wachtend last krijgt van hevige druk op de sluitspier.

Zoals in vroeger tijden het geloof zorgde voor tweespalt in het gemoedelijke stadje aan de Vecht, zorgt heden ten dage de verkeersafwikkeling in het centrum voor een scheiding der geesten. Gereformeerden, protestanten en katholieken trappen gezamenlijk een balletje bij FC Ommen, vallen elkaar in de armen als er gescoord wordt en heffen gezamenlijk het glas op de overwinning. Als op verjaarspartijtjes de vraag rijst hoe de autootjes over de Vechtkade moeten kachelen, betrekken de mondhoeken en wordt de blik grimmig. Middenstanders lijden aan castratieangst. Zijn bang dat hun klanten gaan lopen. Onterecht of overdreven, tja, dat valt niet 1, 2, 3 te bewijzen. Voor de een is het de keiharde waarheid, voor een ander zeurderig diva-gedrag. Hoe dan ook, het zorgt voor krassen op de ziel. Doorgestudeerde puntmutsen van Movares bedachten een vernuftig plan voor een vlottere doorstroming. Dat werd op z’n zachtst gezegd weggehoond. In een zwetende raadszaal, waar frustratie onderhuids broeide, wachtte de gesel van het fluitconcert.

Burgemeester Hans Vroomen moest in z’n eigen heiligdom verbaal de spierballen laten rollen en dreigde knorrig en nurks met schorsing en ontruiming. Tja…, doe nou niet zo gek, straks pakken ze je de hamer af, word je op de vergadertafel gehesen en rukt het vertoornde gepeupel de broek van je gat. De geest is uit de fles en waar de adem stokt, giert het bloed. Een adequaat verkeersplan voor Ommen-centraal bestaat niet. Hooguit het minst beroerde. Met elke oplossing rijzen problemen en bezwaren. Doe je het goed voor de een, dan doe je het verkeerd voor de ander. Iedereen preekt voor eigen parochie. Winkeliers, bewoners, het is niet goed, verkeerd, het deugt niet of er klopt niets van. Iedereen had inspraak, niemand deed uitspraak. Tragisch, dat er na jaren nog geen schikking is voor deze flessenhalsellende. Alle peperdure rapporten van onderzoeksbureaus ten spijt. Misschien een bezoekje aan de voetbalkantine. Daar worden de oplossingen binnen de minuut bij een flesje biertje panklaar aangeleverd. Wanneer gaan de handen ineen? Als Pasen en Pinksteren op een dag vallen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.