Is dunpleister beter voor nieuwbouw?

(Ingezonden mededeling)

Stucwerk speelt vaak een zeer belangrijke rol wanneer je aan het verbouwen bent of in een huis gaat wonen. Stucwerk biedt niet alleen voordelen als het aankomt op looks, maar ook het heeft vaak ook functionele voordelen, zoals isolatie. Er zijn meerdere soorten stucwerk, met elk zijn eigen unieke vormen en maten, dit verschilt van traditionele stucwerk technieken tot moderne stucwerk technieken.

In deze blog verkennen we verschillende soorten stucwerk, in welke situatie je ze het beste kunt gebruiken en nog wat praktische tips! Wij nemen je graag mee in alles rondom stuken.

Wat is stucen?

Stucen, ook wel bekend als stucwerk, is een bouwtechniek die gebruikt wordt voor de afwerking van muren en plafonds. Stucen is het aanbrengen van een laag pleister of stucmateriaal op een oppervlak om een gladde afwerking te krijgen. De materialen die gebruikt worden bij stuken zijn afhankelijk van de gewenste afwerking en functie. Traditionele stucmaterialen bevatten een mix van zand, kalk en cement. Modern stucwerk bevat vaak echter gips of andere speciale kunststoffen. Stucen vereist vakmanschap en precisie. Afhankelijk van het soort stucwerk, bijvoorbeeld dunpleister, en de omgeving kan het drogen verschillen van enkele uren tot dagen.

Soorten stucwerk

Er zijn diverse soorten stucwerk, waaronder een vrij moderne, namelijk dunpleister. Dit is een relatief nieuwe techniek onder de stukadoors. Dunpleister staat bekend om het creëren van een zeer glad oppervlak door het aanbrengen van een dunne laag gips op muren en plafonds. Deze methode is zeer geschikt voor nieuwbouwprojecten. Dunpleister bespaart over het algemeen tijd en is vaak ook een stuk voordeliger. Dunpleister zorgt voor een strakke afwerking en is droog binnen 24 tot 48 uur. Dit maakt het behangklaar nieuwbouw in orde.

Naast dunpleister is er het traditionele stucwerk. Dit is een mengsel van zand, kalk en cement dat bekend staat om zijn duurzaamheid. Het traditionele stucwerk is ook zeer veelzijdig en wordt al eeuwenlang gebruikt. Het is perfect geschikt voor het egaliseren van ruwe oppervlakken en het creëren van decoratieve textuur. Het geeft een unieke charme en karakter aan gebouwen die we allemaal kennen.

Decoratief of milieuvriendelijk stucwerk?

Sierpleister valt op door zijn decoratieve kwaliteiten, met kleine korrels die textuur en diepte aan een muur geven. Het is duurzaam, stootvast en in verschillende kleuren beschikbaar, wat het een ideale keuze maakt voor het toevoegen van persoonlijkheid aan een ruimte. Zo is het een van de populairste interieurstijlen van 2023!

Leemstuc biedt een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele stucwerkopties. Het bestaat uit leem, gemengd met water en natuurlijke vezels, en is bijzonder geschikt voor het creëren van een warme en natuurlijke uitstraling in zowel moderne als traditionele gebouwen.

Bij de keuze van stucwerk is het belangrijk om zowel het type woning als persoonlijke voorkeuren over na te denken. Een professionele stukadoor kan waardevol advies aan je bieden als het gaat over de meest geschikte opties voor een specifiek project. Hierdoor kun je je huis transformeren naar wat jij het liefste hebt. Je kan het zo afstemmen dat jij een prachtige ruimte krijgt die voldoet aan jouw individuele wensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.