‘Ik krijg Martijn er niet mee terug, maar misschien kan ik wel wat betekenen voor anderen’

0277321_Roel_Gaasbeek_-_1.jpg

OMMEN – Roel Gaasbeek (80) uit Ommen gaat zich inzetten voor onderzoek naar kanker en dan met name naar hersentumoren. Zijn zoon Martijn (49) is pas overleden aan deze ziekte. “Ik krijg Martijn er niet mee terug, maar misschien kan ik wel wat betekenen voor anderen.”

Roel Gaasbeek en sport zijn altijd al met elkaar verbonden. Roel is tachtig maar hij sport nog altijd en fanatiek. ” Ik wil bewegen, want rust roest. Spieren worden minder als je ouder wordt, maar je kunt nog altijd wel wat doen. Kom uit die luie stoel en doe wat, maakt niet uit wat, maar beweeg.” Roel is tachtig, maar dat zie je niet aan hem. Bezig in de sportschool, anderen motiveren om te bewegen. Toch kreeg hij pas geleden een enorme klap te verwerken. Zijn zoon Martijn, op en top met sport bezig, was niet meer te genezen. Roel heeft er moeite mee.
“Je zoon verliezen als ouder, is zo hard. Hij was altijd met gezondheid bezig, rookte niet, dronk niet, kocht geen eten in de supermarkt maar bij de boer. Altijd maar bezig met gezondheid en dan die vreselijke ziekte. Hij was niet meer te genezen, maar ik wilde wel wat doen. Ik vind deze ziekte een beetje een ondergeschoven kindje. In Amerika is er wel een doorbraak geweest, maar dat was bij muizen. Voordat het dan allemaal goedgekeurd is, duurt nog wel even. Martijn wilde die gok wel wagen, maar dat mocht niet. Kan me dat wel voorstellen, want die willen als het mis gaat natuurlijk geen claim aan de kont hebben.”

Murph Challenge

De workout Murph is een populaire CrossFit-workout die bestaat uit een combinatie van rennen, pull-ups, push-ups en squats, allemaal uitgevoerd met een 10 kilogram gewichtsvest. Het is vernoemd naar de Amerikaanse Navy SEAL Michael P. Murphy, die in 2005 het leven liet tijdens een missie in Afghanistan. Rennen is 1,6 km (1 mijl). Roel wil dat een jaar lang doen en in totaal honderd keer. “Als ik dat twee keer per week doe (donderdag en zondag) dan moet dat kunnen. Ik begin dus met die mijl hardlopen met 10 kg (5 kg voor en 5 kg achter). Die mijl kan hier net bij de sportschool, van deur tot deur is precies 1, 6 km. Dan moet ik 100 keer optrekken, kin boven de stang, 200 keer opdrukken (push ups), en 300 keer squats en dan weer die mijl lopen met gewicht.

Uitdaging

Het is een hele uitdaging en daar wil ik donaties voor binnen halen voor dat onderzoek. Ik wil het gewoon doen, voor mezelf en ook natuurlijk voor Martijn. Binnenkort zal ik een banknummer open en kunnen ze doneren. De eerste donatie is inmiddels al binnen en vanaf 1 mei begin ik.” Het is extreem zwaar, want een Murph Challenge duurt wel even. Roel is zich dat ook bewust. “Ik moet goed aan mijn herstel denken, want je lichaam moet wel hersteld zijn voor een volgende zware sessie. Daarom zit er ook voldoende rust tussen.” Daarnaast wil Roel het ook goed voor elkaar hebben. ” Ik wil het serieus doen, dus er moet ook controle op zijn. Honderd keer opdrukken is honderd keer opdrukken en geen 95 keer. Ik wil elke dag een handtekening op papier hebben, dat het ook gedaan is. Geen natte vingerwerk.”

Tekst: Bas Nijstad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.