Hoonhorst heeft een spreekwoordenpad: leuk en leerzaam voor kinderen én ouders

0277704_Spreekwoordenpad.JPG
Enkele initiatiefnemers van het spreekwoordenpad dat afgelopen donderdag feestelijk in gebruik genomen werd in het Anjerpunt Hoonhorst. V.l.n.r. Herman Lankhorst Willy Dekker Yvonne te Woerd en Carolina van Geldere.

HOONHORST – Het Anjerpunt in Hoonhorst is sinds afgelopen week het start- en eindpunt van een spreekwoordenpad. Met deze route van 3,4 kilometer in en rond het dorp leren kinderen, maar ook volwassenen, tijdens een wandeling van zo’n anderhalf uur meer over de betekenis en de herkomst van een aantal spreekwoorden. Op een speelse manier steken ze en passant ook de nodige leuke weetjes op over Hoonhorst.

Wie het spreekwoordenpad wil lopen, krijgt bij de start in het Anjerpunt – net als de ‘noaberbieb’ en grand-café Kappers onderdeel van het Kulturhus Hoonhorst – tegen betaling een linnen tas mee (in bruikleen) met een routeboekje en enkele attributen waarmee je op stap kunt. De route is vooral geschikt voor kinderen in de leeftijd waarop ze kunnen lezen, schrijven en rekenen, en ook volwassenen kunnen mee als begeleider. Het boekje bevat grappige toelichtingen op de spreekwoorden, opdrachten en interessante verhalen over de omgeving. De kinderen krijgen vragen en opdrachten, die ze kunnen oplossen op specifieke locaties langs de route. Delen van de antwoorden vormen de ‘sleutel’ tot de kluis die aan het eind van de route gekraakt kan worden. Ze krijgen dan een leuke verrassing.

Feestelijk

Het spreekwoordenpad is ontwikkeld door het Anjerpunt samen met Studio Spreekwoord. Het is financieel mogelijk gemaakt door de Wensstichting Vechtdal. Afgelopen donderdagmiddag werd het spreekwoordenpad geopend door Gerdi Snoeijer van de Wensstichting Vechtdal. Samen met kinderen van de BSO Smurfplanet hing zij slingers op in het gebouw. Namens de werkgroep Hoonhorst van de Historische Kring Dalfsen gaf Herman Lankhorst er een plaatselijk tintje aan door er een spreekwoord in Sallands dialect aan toe te voegen
Het boekje en de wandelroute inspireerde tot meer artikelen, want er kwamen ook kleurplaten, papieren placemats met kleurplaat en ansichtkaarten waarin spreekwoorden zijn verwerkt. Jean Paul Schemmekes van Grand-café Kappers kreeg van Anjerpunt-bestuurslid Carolina van Geldere een tiental placemats met kleurpotloden cadeau.
Voor het spreekwoordenpad kun je starten op maandag t/m zaterdag tijdens de openingstijden van het Anjerpunt, Kerkstraat 7 (ingang molenzijde). Het pad is een mooi en leerzaam uitje voor de hele familie of voor verjaardagsfeestjes, maar ook voor toeristen met kinderen.

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.