Grote zorgen om dumping tuinafval in natuur

0277496_dumping_tuinafval_-_klein_formaat.jpg

DALFSEN – Ondanks de gratis inleverpunten voor tuinafval, worden terreinbeheerders van Landschap Overijssel met regelmaat geconfronteerd met dumping van groenafval in de natuur. Dit gebeurt vooral in het voorjaar als veel inwoners de tuin voorbereiden op het groeiseizoen.

Exotische tuinplanten zijn ontzettend schadelijk voor de natuur en indirect ook voor de mens. Het zijn vaak snelle groeiers en overwoekeren de bestaande inheemse planten. Landschap Overijssel zet zich in om illegale dumping van (tuin)afval in de natuur te bestrijden en roept inwoners op eventuele dumping te melden.

Risico’s tuinafval

“We maken ons ernstige zorgen om de dumping van tuinafval in en rondom onze natuurterreinen”, benoemt Hans Pohlmann, manager Natuur bij Landschap Overijssel. “Een natuurterrein behoort een rustgebied te zijn voor planten en dieren. Het klinkt misschien als een onschuldige daad maar toevoeging van tuinafval aan de natuur heeft verstrekkende gevolgen. Exoten, planten die van nature niet in Nederland voorkomen, komen terecht in de natuur en brengen grote schade aan. Lever je tuinafval in waar het hoort en dump het niet in de natuur.”

Gevaar van exoten

Tuinplanten zijn vaak snelle groeiers en overwoekeren en bedreigen de bestaande (inheemse) planten. Dit gaat ten koste van de planten en uiteindelijk ook van de dieren die er leven. De verspreiding van Japanse duizendknoop is daar een goed voorbeeld van. Pohlmann: “Uit iedere knoop kunnen nieuwe wortels schieten. Door zijn sterke groeikracht, wortelstokken en stengels overwoekert hij andere soorten en veroorzaakt hij grote schade aan. Zelfs aan funderingen, verhardingen, infrastructuur, rioleringen en drainagebuizen.”
Het inbrengen van exotische planten in de natuur is niet alleen gevaarlijk, het is bij wet verboden en natuurorganisaties zijn verplicht deze te bestrijden. “Mensen moeten hun afval bij zich houden. Je wil er toch niet aan denken dat bijvoorbeeld je kind in aanraking komt met een reuzenberenklauw. Het sap van deze plant kan ernstige brandwonden veroorzaken,” benoemt Pohlmann. Vijverplanten zoals de grote waternavel worden gevonden rondom sloten en vaarten. Dit is zorgelijk, want zij verspreiden zich snel en kunnen dichte, drijvende matten vormen van enkele decimeters dik. Dit kan ertoe leiden dat recreatief gebruik van het water niet langer mogelijk is.”

Gratis inleveren

Hopen grasafval, lauriertakken en snoeiafval van coniferen is geen fraai gezicht. Bovendien kost het opruimen van gedumpt tuinafval geld. Geld wat schaars is en in dit geval niet ten goede komt aan natuurbeheer. Op veel plekken in Overijssel kunnen inwoners tuinafval gratis inleveren. Voor grote hoeveelheden groenafval kan je bij verschillende gemeenten tegen een kleine vergoeding big-bags laten bezorgen om het tuinafval in te verzamelen. Of nog beter: maak zelf een composthoop van je tuinafval.

Op het dumpen van tuinafval staat een boete. Landschap Overijssel roept iedereen op om illegale dumping te bestrijden. Een illegale dumping van (tuin)afval kan (anoniem) gemeld worden, liefst met foto en informatie als kentekengegevens e.d. via info@landschapoverijssel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.