Gemeente Dalfsen maakt mokkend programmeerafspraken met provincie over windmolens

0277249_Windmolens.jpg

DALFSEN – De gemeenteraad van Dalfsen is vorige week maandag mokkend akkoord gegaan met de nieuwe programmeringsafspraken van de provincie Overijssel voor een maximum aantal windmolens in het zoekgebied Dalfserveld West. Dat was nodig vanwege het nieuwe windbeleid van de provincie.

De provincie wil in de toekomst windmolens vooral clusteren in voorkeursgebieden en daarbuiten alleen clusters toestaan van minimaal vier molens. Veel gemeenten hebben hier moeite mee. Dalfsen had vooral moeite met de onverwachte spoedprocedure voor het vastleggen van de afspraken. Daarom dienden het CDA, Gemeentebelangen, PvdA en ChristenUnie een (boze) motie in om in het verdere vervolg van de energietransitie ‘zorgvuldig te werk te gaan op basis van constructieve samenwerking met alle betrokkenen’. De partijen signaleerden daarbij dat het tijdspad vanuit de provincie ontoereikend was om de afspraken als gemeenteraad goed te kunnen beoordelen. Verder stelden ze daarin dat het kwalijk is dat de democratische legitimiteit van het beleid hiermee onder druk komt te staan. De motie werd aangenomen.
De windmolens van Dalfsen liggen in het agrarische grensgebied met Zwolle, Staphorst en Zwartewaterland. De vier gemeenten werken samen en liggen in een van de voorkeursgebieden van de provincie voor windenergie. Volgens het nieuwe beleid van de provincie is er in dit gebied ruimte voor maximaal 400 GWh voor grootschalige opwek van windenergie. Dat is meer dan waarmee de gemeenten eerder hebben ingestemd. “De huidige moderne molens op land zitten tussen 200 en 280 meter. Die wekken tussen 13 en 20 Gwh op per jaar”, zo laat de gemeente Dalfsen desgevraagd weten.

Draagvlak

“De gemeenten zijn bang dat het nieuwe provinciale beleid de deur openzet voor ongewenste initiatieven. Bovendien doorkruist het nieuwe beleid lopende gemeentelijke gebiedsprocessen. Dat tast het draagvlak voor windenergie aan. De provincie heeft gemeenten daarom aangeboden om afspraken te maken over locaties, omvang en planning voor nieuwe windinitiatieven binnen het voorkeursgebied. De gemeenten Dalfsen, Staphorst, Zwolle en Zwartewaterland hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt”, zo liet de gemeente Dalfsen eerder weten in een persbericht.
De basis voor de afspraken blijven de bestaande plannen van elk van hen. De provincie had aan de vier gemeenten voor de programmeringsafspraken een deadline gesteld. Die liet hun minder tijd voor een goede afstemming met inwoners en de gemeenteraad dan ze wilden. De programmeringsafspraken zijn inmiddels in alle vier de gemeenten goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders.

De programmeringsafspraken van de gemeente Dalfsen sluiten inhoudelijk grotendeels aan bij de besluiten die de gemeenteraad eerder al vastgestelde. Wethouder Andre Schuurman: “De raad heeft drie jaar geleden voorkeurszoekgebied Dalfserveld West aangewezen voor grootschalige duurzame energieproductie. In dit gebied loopt nu een intensief gebiedsproces met de bewoners. Voor de bewoners is nu duidelijkheid over het plafond aan windenergie. Dat is lager dan dat het college eerder als streefopgave vaststelde, maar hoger dan wat de bewoners zelf inschatten. Eind dit jaar zullen we zien waar we daadwerkelijk op uitkomen. Het plafond is geen verplicht minimum.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.