Gemeente Dalfsen herdenkt slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nieuwleusen en Dalfsen

DALFSEN – De gemeente Dalfsen herdenkt op zaterdag 4 mei in Nieuwleusen en Dalfsen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers die daarna zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties.

De herdenkingen beginnen om 20.00 uur in Nieuwleusen bij het monument bij de Grote Kerk én om 20.00 uur op de begraafplaats aan de Ruitenborghstraat in Dalfsen. Voorafgaand zijn in Dalfsen en Nieuwleusen herdenkingsbijeenkomsten. In Dalfsen begint de bijeenkomst om 19.00 uur in de Grote Kerk. In Nieuwleusen begint de bijeenkomst om 19.15 uur ook in de Grote Kerk.

In Dalfsen zorgen de scholen voor de kranslegging en een gedicht. Veteranencontact Dalfsen, Scouting Dalfsen, Zanggroep Out of the Blue o.l.v. Marion Mulders, Muziekvereniging Excelsior Dalfsen, organist Gerrit Hoving en de Grote Kerk dragen ook bij aan de herdenking. Burgemeester Erica van Lente is namens het college aanwezig, zowel in de Grote Kerk als op de begraafplaats aan de Ruitenborghstraat. Ze houdt een toespraak. Ook kinderburgemeester Laure Veldman is in Dalfsen aanwezig en draagt een gedicht voor.
In Nieuwleusen verlenen de scholen medewerking aan de herdenking (kranslegging en gedicht). Ook het Veteranencontact, Scouting Nieuwleusen, Muziekvereniging Music Adore, de band Mevrouw Vlinder & Co, organist Marcel Logtenberg en de Grote Kerk dragen bij aan de herdenking. Wethouder André Schuurman is namens het college in de Grote Kerk in Nieuwleusen en bij het monument naast de kerk. Hij houdt een toespraak.

Vlaggen op 4 mei

Op 4 mei wordt in Nederland uitgebreid halfstok gevlagd, als bewijs van eerbied en respect voor de doden. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De Nationale Herdenking beperkt zich tot de vooravond van 4 mei. Om die reden is het halfstok vlaggen officieel vanaf rijksgebouwen beperkt tot de tijdsperiode van 18.00 uur tot zonsondergang.

Vlaggen op 5 mei

Op 5 mei, een nationale feestdag, wordt jaarlijks de bevrijding gevierd van het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 van de Duitse en Japanse bezetter. Op 5 mei wordt de Nederlandse vlag in top gehesen, vanaf zonsopkomst tot zonsondergang.

Digitaal

De herdenkingsdiensten zijn overigens ook te volgen via www.kerkdienstgemist.nl (Nieuwleusen) en www.kerkomroep.nl (Dalfsen).

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.