Festival de Vecht moet het ‘Oerol’ van Overijssel worden

0276781_Vechterweerdevent.jpg
Beeld van het eerste Vechterweerd Event in 2022.

REGIO – ‘Oerol’ aan de Vecht. Eén groot openluchttheater dat als een lint uitwaaiert van Hardenberg tot en met Zwolle. Dat is de stip op de horizon waar het bestuur van Festival de Vecht naartoe werkt. In Hardenberg, Ommen en Zwolle zijn inmiddels enthousiaste werkgroepen die jaarlijks een festivalprogramma samenstellen voor hun eigen woonplaats. De stichting is nu op zoek naar werkgroepleden én (amateur)kunstenaars die in de gemeente Dalfsen een spetterende editie willen neerzetten.

Gestart in 2010 is Festival de Vecht inmiddels een begrip geworden. Na de eerste jaren in Ommen, haakten in de loop der tijd Hardenberg, Zwolle en Dalfsen aan. Volgens Ilona Lagas, de voorzitter van de organiserende stichting, trekt het festival dat jaarlijks in de maand augustus gehouden wordt, flink wat extra bezoekers naar het Vechtdal. “Het is inmiddels allang niet meer alleen een leuk festival voor de inwoners van het Vechtdal, het brengt ook geld in het laatje binnen de horeca en recreatie, want veel bezoekers maken er echt een weekendje uit van.”

Droom

Het is de droom van de stichting om het festival te laten uitgroeien tot een soort Oerol (het festival dat Terschelling op de kaart heeft gezet). Om dat organisatorisch behapbaar te houden, hebben ze in de afgelopen jaren geprobeerd om lokale werkgroepen op te zetten. “In Ommen deden en doen we alles zelf”, zegt Ilona. “Ook in Hardenberg en Zwolle zijn er inmiddels werkgroepen gevormd die samen met inwoners uit die gemeenten een leuk programma neerzetten. Dat werkt top. Zij zorgen ervoor dat er in de weekends in augustus overal leuke optredens worden georganiseerd, wij zorgen voor de marketing, de advertenties, voor het bijhouden van de website en voor de kaartverkoop.”

Lokaal organiseren

In de afgelopen twee jaar was Dalfsen met het Vechterweerdfestival en activiteiten op het terrein bij de Stoomfabriek vertegenwoordigd binnen het programma van Festival de Vecht. De stichting is op zoek naar artiesten en kunstenaars die dit jaar een bijdrage willen leveren aan het festival dat duurt van het laatste weekend in juli tot en met het eerste weekend van september. “Daarnaast zouden we graag een werkgroepje willen vormen van Dalfsenaren die het culturele klimaat binnen de gemeente goed kennen en het leuk vinden om Dalfsen tijdens Festival de Vecht echt op de kaart te zetten”, zegt Ilona. “Het gaat vooral om coördinerende werkzaamheden. Wij hebben dat de afgelopen twee jaar zelf geprobeerd, maar we merken ook in Hardenberg en Zwolle dat het veel beter werkt als dingen lokaal georganiseerd worden.”

Doe mee

De stichting Festival de Vecht houdt op 25 april een informatieavond in de Trefkoele+. De avond wordt verdeeld in twee delen. Artiesten en kunstenaars die op willen treden tijdens het festival zijn van harte welkom tussen 19.30 en 20.30 uur. Inwoners van Dalfsen die de coördinatie van het programma op zich willen nemen zijn van harte welkom tussen 20.30 en 21.30 uur. Aanmelden kan via ilona.lagas50@gmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.