Dalfser PEC-fans genieten na tien jaar nóg eens van de historische bekerwinst van PEC Zwolle

0277350_Pec_en_Dalfsen.JPG

DALFSEN – Op 20 april 2014 schreef PEC Zwolle voetbalgeschiedenis door het oppermachtig geachte Ajax in de finale om de KNVB-beker met maar liefst 5-1 te verslaan. Precies tien jaar later organiseerde een vriendengroep uit Dalfsen een feestavondje voor lokale PEC-fans waarop die historische triomf nog eens kon worden beleefd.

Organisatoren Wouter Stel en Barteld van Oenen huurden theater De Stoomfabriek af, waar de wedstrijd in zijn geheel op een groot videoscherm werd vertoond. Bovendien waren enkele regionale prominenten uit de voetbalwereld uitgenodigd om nog eens hun licht te laten schijnen over die gedenkwaardige dag.
Enerzijds hadden ze geluk dat de jubileumdag op een zaterdag viel, maar aan de andere kant was het juist een weekend waarin PEC niet in actie kwam. Bijgevolg genoten enkele genodigde prominenten van een korte vakantie, waardoor ze moesten afzeggen. Niettemin kende het podium voor zo’n kleinschalig feestje een indrukwekkende bezetting. Oud-PEC-voorzitter Adriaan Visser, scheidsrechter Bas Nijhuis (die de gedenkwaardige bekerfinale leidde), langjarig materiaalman Jan de Groot, oud-voetballer en -trainer Jan van Staa (tegenwoordig analist bij RTV Oost) en RTV Oost-verslaggever Bert van Losser gaven acte de présence. Ze werden geïnterviewd door stadionspeaker Marco ten Kate, die zelf ook zijn visie gaf: “De meeste bekerfinales zijn na een paar jaar vergeten, maar hier hebben mensen het na tien jaar nóg over.”

Topteam

Van Staa omschreef der historische zege als ‘de dag waarop alles klopte’. “Iedereen bij PEC ging heel volwassen om met de hectiek tijdens en rond de wedstrijd. Alle spelers waren in vorm.” Ook Jan de Groot vond dat: “Er stond een topteam, gesmeed door een toptrainer, Ron Jans. Zo’n elftal krijg je waarschijnlijk nooit meer bij elkaar.”
Het voordeel van die underdogpositie was dat PEC relatief ontspannen aan de wedstrijd begon. “We waren één brok onbevangenheid”, aldus Adriaan Visser. “We hadden als klein cluppie nog nooit zoiets meegemaakt. Het was een soort schoolreisje, met gratis vuurwerk erbij.” Met dat laatste doelde hij op het beruchte vuurwerkincident, kort na aanvang. Toen Ajax al na twee minuten op 1-0 kwam, legde Nijhuis de wedstrijd stil, een oponthoud dat uiteindelijk een half uur duurde.
Hoewel PEC het goed deed in zowel de competitie als de bekerstrijd, hielden slechts weinigen rekening met een overwinning op het grote Ajax, en zeker niet met dergelijke cijfers. “Na de 2-1 en 3-1 begonnen we er in te geloven. Maar we hielden er ook sterk rekening mee dat Ajax nog wel terug zou komen”, vertelt bezoeker Frank Borger. “Pas toen het 4-1 en 5-1 werd, geloofden we echt dat PEC iets unieks ging neerzetten.”
Door het wedstrijdverloop belandden clubprominenten en supporters in een emotionele achtbaan. “Tussen woede, vanwege dat vuurwerk, en euforie”, zegt Barteld van Oenen. “Zoiets onwaarschijnlijks hadden we nog nooit meegemaakt.” Frank Borger beaamt dat: “Elke kans was een goal. Het werd één groot feest, ook ’s avonds bij terugkeer in het eigen stadion, en volgende dag bij de huldiging.”
De historische bekerwinst betekende veel voor PEC én voor de stad Zwolle, daar zijn ze het allemaal over eens. “Het heeft PEC op de kaart gezet”, aldus Bart Lindeboom. “We kregen voor het eerst landelijke erkenning. Jan de Groot: “Voorheen werd je als PEC-supporter toch een beetje met medelijden bekeken. Maar na die bekerwinst zag je kinderen met een PEC-shirt op het schoolplein. We zaten jarenlang in een opgaande lijn.” Adriaan Visser denkt dat ook stad en regio ervan geprofiteerd hebben: “Vooral door die bekerwinst heeft PEC bijgedragen aan een goed imago van Zwolle als stad. De economische mogelijkheden van de regio konden eindelijk worden benut.”

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.