Dalfsen, Staphorst, Zwolle en Zwartewaterland maken samen afspraken met provincie over meer windenergie

0277340_windenergie.jpg

REGIO – De gemeenten Dalfsen, Staphorst, Zwolle en Zwartewaterland maken met de provincie Overijssel afspraken over windenergie. Deze ‘programmeringsafspraken’ gelden tot 2030. Ze zijn nodig vanwege het nieuwe windbeleid van de provincie. Daarin wil de provincie namelijk meer windturbines toelaten dan eerder door de gemeenten was afgesproken in de Regionale Energiestrategie.

De vier gemeenten liggen in een van de voorkeursgebieden van de provincie voor windenergie. Volgens het nieuwe beleid van de provincie is er in dit gebied ruimte voor maximaal 400 GWh voor grootschalige opwek van windenergie. Dat is meer dan waarmee de gemeenten eerder hebben ingestemd.

Afspraken

De gemeenten zijn bang dat het nieuwe provinciale beleid de deur openzet voor ongewenste initiatieven. Bovendien doorkruist het nieuwe beleid lopende gemeentelijke gebiedsprocessen. Dat tast het draagvlak voor windenergie aan. De provincie heeft gemeenten daarom aangeboden om afspraken te maken over locaties, omvang en planning voor nieuwe windinitiatieven binnen het voorkeursgebied. De gemeenten Dalfsen, Staphorst, Zwolle en Zwartewaterland hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt.

Afstemming

De vier gemeenten hebben hun programmeringsafspraken onderling afgestemd. Zo willen zij samen invulling geven aan windenergie in het voorkeursgebied van de provincie. De basis voor de afspraken blijven de bestaande plannen van elk van hen. De provincie had aan de vier gemeenten voor de programmeringsafspraken een deadline gesteld. Die liet hun minder tijd voor een goede afstemming met inwoners en de gemeenteraad dan ze wilden. De programmeringsafspraken zijn inmiddels in alle vier de gemeenten goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders. Elk college legt het besluit nog voor aan de gemeenteraad.

Dalfserveld West

De programmeringsafspraken van de gemeente Dalfsen sluiten inhoudelijk grotendeels aan bij de besluiten die de gemeenteraad eerder al vastgestelde. Wethouder Andre Schuurman: “De raad heeft drie jaar geleden voorkeurszoekgebied Dalfserveld West aangewezen voor grootschalige duurzame energieproductie. In dit gebied loopt nu een intensief gebiedsproces met de bewoners. Voor de bewoners is nu duidelijkheid over het plafond aan windenergie. Die is lager dan dat het college eerder als streefopgave vaststelde, maar hoger dan wat de bewoners zelf inschatten. Eind dit jaar zullen we zien waar we daadwerkelijk op uitkomen. Het plafond is geen verplicht minimum. De programmeerafspraken zorgen de komende jaren voor rust en duidelijkheid richting Dalfserveld West, maar ook daarbuiten.”

Het college van de gemeente Dalfsen heeft de raad recentelijk geïnformeerd over de spoedprocedure rondom de programmeerafspraken. Op 22 april vraagt het college om instemming van de raad over deze programmeerafspraken.

Foto: Pixabay.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.