Column: Historische Kring Dalfsen

Het weer is er nu nog niet naar, maar mocht de lente echt “uitgebroken “ zijn, dan is een fietstocht een goed idee. Helemaal als u dan te rade gaat bij de nieuwe Rondom Dalfsen. En vervolgens uw historische verbeeldingskracht inschakelt. Start in Oudleusen bij de picknicktafel met de fraaie oude kaart voor de kerk. Als u dan oostwaarts fietst komt u uiteindelijk bij de Oosterkampen. Kijk om u heen naar deze welvarende landbouwstreek. En lees vervolgens in Rondom Dalfsen hoe het daar vroeger was. Onze werkgroep Oudleusen heeft de woningnood en de praktische oplossing daarvoor treffend onder woorden gebracht.

Vervolgens fietst u via de stuw naar Hessum, langs de oude school aan de Tolhuisweg (zie Rondom Dalfsen voor een foto) naar Lemelerveld. Wel even het bruggetje tussen de Kerkstraat en de Blikman Kikkertweg aldaar bewonderen. Ga op zoek naar de Schoolstraat en de Kloosterstraat. Kijk vervolgens naar de foto’s in Rondom Dalfsen om te ontdekken waarom die twee straten zo heten, hoewel er helaas geen school en geen klooster meer te zien zijn.
U bent dan toch al in de goede richting, dus op naar de Twentseweg. Net is de tweede druk van het fraaie boek over die weg verschenen. Onder meer verkrijgbaar bij de HKD. Bij de Heinoseweg gaat u rechtsaf. Tegenover Den Aalshorst even zwaaien naar Herman Lankhorst en over de Oude Vechtsteeg naar Hoonhorst. Daar aangekomen pakt u Rondom Dalfsen erbij en leest u alles over de horst, de Potstal en de naam Hoonhorst.

Door de Papenallee en langs de Poppenallee fietst u naar de brug en na goed uitkijken de Prinsenstraat in. Vervolgens komt de Wilhelminastraat in en even stoppen bij de hoek van de Brethouwerstraat. Kijk dan even in Rondom Dalfsen hoe daar een prachtig vormgegeven landbouwschool heeft gestaan.

Uw einddoel is Abraham of Sara De Trefkoele. Lees in het café in Rondom Dalfsen alles over de jeugd van dit imposante gebouw. En kom even buurten bij de HKD. Na zo’n dag bent u een stuk wijzer geworden! Losse nummers van Rondom Dalfsen zijn verkrijgbaar bij de boekhandels in Dalfsen, bij Wennemars in Oudleusen en bij Blitsspul in Lemelerveld.

Namens de redactie: Jan Sibelt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.