Baron van Dedemschool in Dalfsen wint pieperpakket

0276985_Baron_van_Dedem.JPG
Gedeputeerde Maurits von Martels opent samen met de leerlingen van CDS A. Baron van Dedemschool de Nationale Buitenlesdag.

DALFSEN – Afgelopen week stond de pieper (de aardappel) centraal op de basisscholen in Overijssel. Ruim 8.000 kinderen van 116 scholen in de provincie leerden tijdens de Week van de Schooltuin en ook op de Nationale Buitenlesdag alle ins en outs over de aardappel. Belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat één op de vijf kinderen denkt dat de pieper aan een boom groeit. Voor leerlingen is er daarom een speciaal lespakket samengesteld, waarbij ze zelf aardappels konden poten..

In Overijssel werd de Buitenlesdag officieel geopend door de leerlingen van CDS A. Baron van Dedemschool in Dalfsen, samen met gedeputeerde Maurits von Martels. Samen plantten zij een aardappel. Gedeputeerde Maurits von Martels is enthousiast over de Buitenlesdag en de schooltuin: “Ongelofelijk belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk gevoel krijgen met het ‘buitenleven’. Het wekt bewustzijn, respect en liefde op voor alles wat groeit en bloeit. De schooltuin kan in ieder geval een belangrijke bijdrage leveren om onze relatie met voedsel en natuur beter te kunnen begrijpen en te waarderen.’’ De Van Dedemschool won het ‘pieperpakket’. Er waren honderden aanmeldingen van basisscholen die hieraan mee hebben gedaan

Belang schooltuinieren

Weten waar je eten vandaan komt en zelf voedsel kunnen verbouwen, wordt steeds belangrijker. “We kampen met grote opgaven rondom gezondheid, natuur, klimaat en voedselproductie. De kinderen zijn de toekomst. We leren ze zaaien, verzorgen en oogsten. We laten ze proeven dat groente lekker is. Zo werken we aan een gezonde en natuurbewuste generatie,” aldus Arjan Klopstra, projectleider van de Week van de Schooltuin. “Daarom vinden wij ook dat ieder kind in ons land toegang moet hebben tot een schooltuin. Nu is dat slechts één op de vijf.” Van 8 tot en met 12 april waren op de basisschool in heel Nederland de schijnwerpers gericht op de schooltuin. In deze speciale week leerde kinderen hoe te zaaien en hoe planten groeien. Ze kweken hun eigen groenten en leren over gezonde voeding, natuur en biodiversiteit. Het motto van dit jaar is ‘Hieper de pieper, graaf eens wat dieper!

Iedere dag

IVN Natuureducatie organiseert dit jaar alweer de negende editie van de Nationale Buitenlesdag, die dus tevens in het teken staat van de pieper. Ook als het gaat om buitenles is er nog altijd veel werk aan de winkel. Slechts 1 procent van de lessen vindt buiten plaats, terwijl onderzoek al jaren aantoont dat buitenles een zeer positieve invloed heeft op kinderen. “Buitenles krijgen voelt veel fijner dan binnen,” vindt Evi Leemhuis uit groep zes van de Baron van Dedemschool. Kinderen worden van buiten les niet alleen enthousiast, ook is het gezond, leerlingen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de leerstof blijft beter hangen. Als het aan IVN ligt, maar ook aan de meesters en juffen zelf, zo blijkt uit onderzoek, zou 25 procent van de lessen daarom buiten plaats moeten vinden. “We doen al veel lessen buiten, ook rekenen en taal bijvoorbeeld en niet alleen op de Buitenlesdag!”, laat leerkrachtondersteuner Lisette Aitink van de winnende school weten.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.