Website OudOmmen.nl brengt historische foto’s tot leven

0275574_Beeldbank.jpg
Voorbeeld van een fragment van een groepsfoto uit 1916

OMMEN – De website OudOmmen.nl maakt sinds kort gebruik van ‘Artificial Intelligence’ (AI). Dit staat voor kunstmatige intelligentie. Het wordt als hulpmiddel ingezet voor gezichtsherkenning bij historische foto’s.

De Beeldbank van de stichting OudOmmen.nl bevat veel foto’s uit de geschiedenis. Op veel van deze foto’s staan personen vaak in de vorm van groeps- en klassenfoto’s. Om de samenhang ten aanzien van familierelaties in beeld te brengen, worden personen gekoppeld aan het stamboomprogramma WebTrees, onderdeel van de website. OudOmmen.nl besteedt verder veel aandacht aan de scankwaliteit bij het digitaliseren. De mogelijkheid om personen te herkennen is afhankelijk van de kwaliteit van het fysiek aangereikte bronmateriaal. Hoe is de foto is gemaakt, hoe is het bewaard en in welke staat verkeert de foto? Maar ook op professionele foto’s kunnen personen klein of bijvoorbeeld niet scherp staan afgebeeld.

Details zichtbaar

Om persoonsherkenning op historische foto’s een handje te helpen, wordt door middel van AI de resolutie verhoogd in combinatie met het herstellen/verscherpen van de gezichten en het daarna in te kleuren. Een uitgekiend proces dat het mogelijk maakt om veel verder in te zoomen waardoor meer details zichtbaar worden. Dit proces is specifiek bedoeld voor persoonsherkenning, maar levert qua ‘beleving’ verrassende beelden op: ‘alsof een foto gisteren is gemaakt’.

Bij het doorbladeren van de albums op de Beeldbank van OudOmmen.nl zijn AI-bewerkte foto’s herkenbaar aan de vermelding ‘AI-versie beschikbaar’ en ‘Klik op AI Viewer knop voor AI-versie’ (tussen haakjes), afhankelijk van de weergaveplek, onder de foto’s. Eén druk op de (blauwe) knop ‘AI-viewer’ in de zijbalk opent een full screen viewer, waarmee ingezoomd kan worden in de AI- bewerkte hoge resolutiefoto. De stichting OudOmmen.nl verwacht dat AI in de vorm van deze functionaliteit zal bijdragen aan het verkrijgen van meer informatie over historisch interessant fotomateriaal.

 

Tekst: Harry Woertink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.