Start nieuwbouwproject Burggraven: vijftien appartementen en zeven stadswoningen

0275165_Burggraven_1.jpg
Het ingraven de tijdscapsule op de bouwlocatie door (v.l.n.r.) Peter Vollenbroek, Jannie Sissing en wethouder Leo Bongers.

OMMEN – Op feestelijke wijze is woensdagmiddag 6 maart de officiële start gevierd van het nieuwbouwproject Burggraven. De toekomstige bewoners/kopers mochten hun (woon)wensen noteren op een groot vel papier met foto’s uit het verleden, betrekking hebbend op de locatie op de hoek Brugstraat/Vechtkade en Burggraven.

Daarna werd deze ‘tijdscapsule’ ingegraven in de bodem van het wooncomplex onder toezicht van de toekomstige bewoners. De eer viel te beurt aan wethouder Leo Bongers, Ter Steeg Bouw Vastgoed-directeur Peter Vollenbroek en toekomstnig bewoner Jannie Sissing.

Impuls

Op de oude Hema-locatie worden vijftien appartementen en zeven stadswoningen gebouwd door Ter Steege Bouw Vastgoed. Het oude Hema pand met erboven een snookercentrum is eind 2023 afgebroken. Dat geldt ook voor het oude Groene Kruisgebouw aan de Julianastraat die voor de nieuwbouw plaats moest maken. Tijdens de bijeenkomst in een tent op de locatie zei wethouder Leo Bongers blij te zijn met de nieuwe invulling, niet alleen als nieuwe impuls voor Ommen maar het brengt ook de nodige doorstroming tot stand in een tijd waar dat heel hard nodig is”, doelend op de huidige woningbehoefte. Ook complimenteerde hij de bouwer voor de architectonische vormgeving van het te bouwen wooncomplex. Het doet eer aan deze historische locatie die gaat gelden als nieuwe stadsentree van Ommen op de hoek Burggraven/Vechtkade en Brugstraat. Harry Woertink, ging namens historisch Ommen in op de locatie, waar ooit Ommen een haventje had. “Eigenlijk zou het gemeentebestuur jullie een sleutel van de stadspoort moeten uitreiken”,aldus Woertink, wijzend naar de middeleeuwen, toen de stad Ommen ommuurd was en voorzien van stadspoorten. “Jullie woning valt net buiten de stadsmuur en de Bruggepoort. Maar ’s avonds om negen uur luidt ‘s avonds nog steeds de stadsklok om jullie te waarschuwen dat je niet voor een dichte poort komt ter staan.”

Friesendorp

Harry Woertink zei het jammer te vinden dat in de loop van de jaren veel historische panden in Ommen zijn gesloopt. Dat gold ook voor het zogeheten Friesendorphuis in de Brugstraat. Het in 1969 afgebroken pand was zo bijzonder door de eeuwenoude uit Bentheimerzandsteen gemaakt familiewapen van Friesendorp-Walraven. “Maar er is gelukkig goed nieuws: het oude alliantiewapen is bewaard gebleven en zal straks een van de gevels sieren. “Geweldig initiatief natuurlijk want deze historie mag niet verloren gaan”, aldus Woertink.

Illustratie van het plan Burggraven. Het zandstenen familiewapen van de Friesendorp is op een van de appartementen gesitueerd aan de kant van de Brugstraat.

Meer foto's

Illustratie van het plan Burggraven. Het zandstenen familiewapen van de Friesendorp is op een van de appartementen gesitueerd aan de kant van de Brugstraat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.