Plaatsing gedenkteken aan Joods leven als slotakkoord

0275894_Foto-_Een_monument_voor_Joodse_inwoners.jpeg

OMMEN – De periode na de Tweede Wereldoorlog was er eentje van vernieuwing. Veel oude gebouwen werden afgebroken en vervangen voor nieuwe moderne panden. Dat gebeurde ook met de synagoge die ooit aan de Varsenerpoort stond. Jammer, vindt de Stichting Herdenking Joods Ommen (SHJO). Daarom maken zij zich hard voor een gedenkteken aan het Joods leven aan de Varsenerpoort op de plek van de voormalige synagoge.

De plaatsing van een gedenkteken op de plek waar ooit de Ommer synagoge stond, vormt de afronding van to-do-lijst van de stichting die in het voorjaar van 2012 werd opgericht.
“Het doel van onze stichting is dat we de Joodse geschiedenis van Ommen niet vergeten”, zegt bestuurslid Gerko Warner. De stichting heeft daarvoor in de afgelopen jaren een flink aantal activiteiten ontplooid. “We zijn begonnen met een indrukwekkende herdenking en een stille rondgang langs de plekken waar eens Joodse medeburgers hebben gewoond. Een half jaar later werden er Stolpersteine gelegd op de plekke waar ze hebben gewoond. Ook maakten we samen met RTV Vechtdal een interviewserie waarin inwoners uit het centrum van Ommen vertelden over hun contacten met Joodse inwoners. Deze films werden vertoond tijdens een excursie naar Auschwitz, waaraan veel Ommenaren en leerlingen van het Vechtdal College deelnamen.”

Middelpunt

De laatste klus van de stichting is de oprichting van een gedenkteken aan de Varsenerpoort, dichtbij de plek waar ooit de synagoge stond. “Het is een centraal gelegen plein in de stad Ommen, maar was met de sjoel ook het middelpunt waar het Joodse leven zich rondom heeft afgespeeld”, zegt voorzitter Kest Jelsma. “Hiermee willen we niet de tragiek herdenken van de Joodse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, maar juist de herinnering aan Joods Ommen levend houden.” Bestuurslid Wim Neevel knikt instemmend. “De Joodse gemeenschap had een eigen plek binnen de Ommer gemeenschap en droeg hieraan volwaardig bij”, zegt bestuurslid Wim Neevel. “Een paar mooie voorbeelden zijn de oprichting van de VVV, muziekvereniging Crescendo en van de voetbalclub OVC, waarvan onze Joodse inwoners mede de initiatiefnemers waren. Zij vormen daarmee een onmisbare schakel in de geschiedenis van Ommen.”

Crowdfunding

De activiteiten van de stichting werden in de afgelopen jaren bekostigd met giften uit de samenleving en een bijdrage van de gemeente Ommen. Omdat de bodem van de schatkist van de stichting in zicht was, hebben zij een subsidie uit de pot ‘maatschappelijke initiatieven’ van de gemeente Ommen aangevraagd en gekregen. “Daar zijn we heel blij mee”, zegt Gerko. “Maar we zitten nog met een gat. Daarom willen we het resterende bedrag dat nodig is voor het ontwerpen, maken en plaatsen van het gedenkteken bij elkaar krijgen door middel van crowdfunding. Van verschillende particulieren en bedrijven hebben al een bedrag overgemaakt om het gedenkteken te realiseren. Wilt u ook een financiële bijdrage leveren? Een bijdrage overmaakt op bankrekeningnr: NL59 RABO 0125 5515 25 tnv Stichting Herdenking Joods Ommen. Wanneer u liever eerst een factuur wilt ontvangen voor een bijdrage dan is dat ook mogelijk. Of heeft u andere vragen. U kunt contact opnemen per mail via herdenkingjoodsommen@hotmail.com. Voor informatie kunt u ook kijken op de website

www.joodsommen.nl

Tekst/Foto: Erna Ekkelkamp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.