Opvangplek asielzoekers komt niet vlakbij Sprankel, maar Lemelerveld blijft tegen de gekozen locatie

0275614_asielzoekers2.JPG
Burgemeester Erica van Lente en wethouder Jan Uitslag kregen donderdagavond veel kritische vragen tijdens de inloopavond over de tijdelijke huisvesting van asielzoekers in Lemelerveld.

LEMELERVELD – De gemoederen liepen donderdagavond hoog op tijdens de informatieavond over de verlengde opvang van 120 asielzoekers in Lemelerveld. Hoewel op deze avond duidelijk werd dat de beoogde opvangplek niet pal naast basisschool Sprankel ligt, vond vrijwel niemand van de ruim driehonderd aanwezigen de gekozen locatie geschikt. Daarvoor werden uiteenlopende argumenten van stal gehaald. Van ‘Er zijn veel geschiktere alternatieven’ tot ‘120 mensen, waaronder 37 kinderen, opvangen op zo’n postzegel is mensonterend’.

In eerste instantie waren veel Lemelevelders boos omdat er onduidelijkheid was over de precieze locatie. Velen gingen er door de berichtgeving van de gemeente, de voorafgaande vrijdag aan het eind van de middag, van uit dat de opvanglocatie naast basisschool Sprankel gesitueerd zou worden. Dat zou behalve overlast voor de school ook verkeersproblemen kunnen geven, want de ontsluiting van dit gebied leidt nu al regelmatig tot chaotische toestanden.

Uiteindelijk bleek dat de gemeente Dalfsen in de dagen voorafgaand aan de twee informatieavonden een andere keus had gemaakt. Daarvoor waren drie aan elkaar grenzende locaties in de buurt van de school onderzocht, waarvan de plek die het verst van de school verwijderd ligt uiteindelijk de voorkeur kreeg. “Die plek komt het meest tegemoet aan de bezwaren die er leven”, aldus burgemeester Erica van Lente. “Het is een veilige opvangplek met een aantal nadelen. Niet ideaal, maar het is al beter dan de opvang in tenten, zoals de afgelopen weken op de camping.”

Woonunits

Het gaat om een gebied van ruwweg 90 bij 50 meter langs de Ambachtsweg 10, aan de zuidkant van de sloot. Hier worden kleine woonunits gegroepeerd rond een speelveldje. Die worden aangevuld met sanitaire voorzieningen, eet- en kookgelegenheid en een plek voor recreatie en dagbesteding. Er komt een afscheiding tussen het grondgebied nabij de school. Een hek moet voorkomen dat asielzoekers deze route nemen. De opvangplek wordt voor voetgangers en fietsers ontsloten via het park.

In eerste instantie zorgde dat voor enige opluchting. “Ik ben blij met het plan dat er nu ligt, maar de communicatie had anders gemoeten”, aldus een aanwezige. Maar het leeuwendeel van de betrokkenen ziet ook geen heil in de uiteindelijk gekozen locatie. Van Lente beantwoordde de vraag die in verschillende varianten het meest gesteld werd: waarom juist deze plek in Lemelerveld en niet ergens anders? “De opvang op camping Heidepark, sinds de tweede week van januari, loopt per 1 april af, omdat dan het toeristenseizoen begint. Op termijn zoeken we naar een structurele oplossing, maar nu moesten we op zoek naar een andere plek voor tijdelijke opvang. Omdat we wilden voorkomen dat deze groep, inclusief schoolgaande kinderen, opnieuw moest verhuizen naar een andere dorpskern wilden we hen het liefst in Lemelerveld houden. Ze beginnen hier net hun draai te vinden.” Ze bestreed dat deze ‘sociale binding’ de kans vergroot dat Lemelerveld op termijn wordt aangewezen voor structurele huisvesting van asielzoekers.

Afgevallen locaties

Andere locaties vielen om verschillende redenen af: aan de Strenkhaarsweg, naast de woonwagens, zou heel veel grond moeten worden opgebracht voor het plaatsen van de units, een strook grond achter de Hoogenboomstraat/Waterinkweg werd ongeschikt bevonden omdat er vanaf komend najaar bouwverkeer langskomt om woningbouw voor te bereiden. En een keuze voor het evenemententerrein zou betekenen dat er een jaar lang geen evenementen zouden kunnen plaatsvinden. Verscheidene aanwezigen zouden dit er overigens wel voor over gehad hebben, terwijl ook de locatie Waterinkweg door meerdere mensen als een passender oplossing werd aangedragen. Volgens Van Lente zijn er voor het evenemententerrein dit jaar al afspraken vastgelegd, terwijl wethouder Ruud van Leeuwen benadrukte dat er over ongeveer zes maanden al bouwverkeer langs de Waterinkweg rijdt.

Krap tijdspad

Het onderzoek van de voorbije week leidde ertoe dat de huidige plek werd aangewezen als ‘de plek die het meest tegemoet komt aan de bezwaren’. Dat die omschrijving niet door iedereen gedeeld werd, bleek uit de stortvloed aan kritische vragen uit de zaal. “Als wij een andere locatie aandragen, wordt die dan serieus bekeken?”, wilde iemand weten. “Daar staan we voor open, maar het moet wel in het tijdspad passen”, aldus Van Lente. En dat tijdspad is zeer krap: eind maart moet camping Heidepark ontruimd worden. Enkele inwoners hebben reeds een bezwaarschrift ingediend, maar vroegen zich af of dat wel zin zou hebben.
Harde noten werden er ook gekraakt over de communicatie. “In het weekend ontplofte Facebook nadat bekend werd dat de opvangplek pal naast de school zou komen”, aldus een inwoonster. “Het gaf ons het idee dat dit plan ons door de strot geduwd wordt.” En een ander: “Beseffen jullie wel wat jullie teweeg hebben gebracht? Ouders hebben er slapeloze nachten van gehad. Hier hebben jullie heel veel kapot mee gemaakt.” Ook andere vragenstellers zeiden het vertrouwen in de gemeente volledig kwijt te zijn. Van Lente en wethouder Jan Uitslag erkenden dat de samenloop ongelukkig was en dat het beter had gekund. “We wisten vrijdag nog niet of de uiteindelijk gekozen optie haalbaar was.”
Een aantal aanwezigen hekelde de gekozen locatie om een andere reden: “Het is mensonterend om 120 mensen op zo’n postzegel te huisvesten. Zeker in de zomer, als het smoorheet wordt.”

Vergunning voor twee jaar

Van Lente nam een voorschot op toekomstige ontwikkelingen door aan te kondigen dat de aanvraag voor de vergunning – die de gemeente nodig heeft voor een tijdelijke afwijking van de ‘groene’ bestemming van het gebied – niet een periode van een jaar, maar vijf jaar bestrijkt. “Vanwege de nieuwe Omgevingswet kunnen we een termijn van een jaar niet meer verlengen, ook niet als blijkt dat we dertien maanden nodig hebben.” In de loop van de avond namen burgemeester en wethouders het besluit om de vergunning voor twee jaar aan te vragen. “Want vijf jaar vinden we zelf ook wel erg lang.”

Op termijn moet de gemeente op zoek naar een structurele oplossing voor de opvang van in totaal 188 asielzoekers. Want dat is het aantal dat de gemeente verplicht moet opvangen op basis van de Spreidingswet, die begin februari in werking is getreden. Dat traject wordt de komende tijd in gang gezet. Op de opmerking uit de zaal dat er ‘toch grond genoeg is is Oosterdalfsen’ antwoordde Van lente dat dat ‘wellicht een heel geschikte plek is voor structurele opvang’. Maar het onderzoek naar een geschikter locatie moet nog van start gaan.

 

Tekst/Foto’s: Hans Keesmaat

 

0275614_asielzoekers1.JPG

Meer foto's

1 REACTIE

  1. Prachtig voorbeeld van: ‘zie je wel, de democratie werkt!’ Geef wat toe, als gemeente, en druk vervolgens het beleid door de strot. De argumenten van de gemeente rammelen aan alle kanten, maar hij: zij zijn de baas.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.