Omwonenden en ouders Sprankel Lemelerveld kwaad over komst opvanglocatie

0275335_vlag_wederom_omgekeerd_1.jpeg
De omgekeerde vlag wappert weer in Lemelerveld, maar ditmaal zijn het geen boeren die hem zo hebben opgehangen.

Petitie al dik achthonderd keer ondertekend, woede over gebrek aan inspraak en zorgen over veiligheid

LEMELERVELD/DALFSEN – Het besluit van de gemeente Dalfsen om de groep vluchtelingen die nu verblijft op camping Heidepark vanaf eind maart voor de duur van ongeveer een jaar op te vangen op het terrein van de vroegere Mozaïek aan de Prinses Margrietstraat in Lemelerveld is bij veel inwoners van het dorp niet goed gevallen. De locatie ligt naast basisschool Sprankel. Ouders en omwonenden maken zich zorgen over het gegeven dat vluchtelingen en schooljeugd vlak naast elkaar worden ondergebracht.

Ze zijn zondag in de vooravond met een petitie gestart die afgelopen maandag rond het middaguur al 845 keer was ondertekend. “Dalfsen duwt dit bij haar inwoners door de strot heen. Wij hebben in één klap het vertrouwen in de gemeente verloren”, zo laten de betrokken omwonenden en ouders weten.
Op de tijdelijke locatie komen units met elk vier tot zes slaapplekken, aangevuld met units met sanitair en units om te verblijven en te eten. Het gaat in totaal om 120 vluchtelingen.
Vrijdag kwam de gemeente met het nieuws naar buiten. “Samen met directe buren en aangrenzende ondernemers en organisaties gaan we in gesprek hoe we dit terrein het beste kunnen inrichten en ook hoe we de toegangsroute van en naar de locatie het beste kunnen organiseren”, zo liet wethouder Jan Uitslag weten. “Ook organiseren we net als bij de opvang bij camping Heidepark een informatieavond, waar alle ruimte is voor vragen en om met elkaar in gesprek te gaan.”
De afwezigheid van de mogelijkheid tot inspraak vooraf, steekt de omwonenden. “De gemeente Dalfsen heeft bij de eerste bijeenkomt met betrekking tot de opvang op de huidige locatie (camping Heidepark, red.) aangegeven dat de communicatie beter had gekund en anders had gemoeten. We kunnen wel stellen dat dit gezien de huidige manier van communiceren totaal niet is gebeurd.”

Geschokt

De omwonenden wijzen erop dat de infoavond voor de buurtbewoners en andere betrokkenen komende donderdag plaatsvindt en dat de werkzaamheden om het terrein in te richten als opvanglocatie diezelfde dag al zullen starten. “Wij als omwonenden zijn enorm geschokt en boos wegens deze mededeling. Bij de keuze voor deze locatie komen natuur, veiligheid en gemeenschap in het gedrang. Vooral ook omdat de gemeente een houding aan heeft genomen van ‘wij beslissen, iedereen heeft zich te schikken naar ons beleid’. Daarbij willen wij opmerken dat de gemeente Dalfsen een grote oppervlakte heeft van meer dan 16.500 hectare. Wij zien niet in dat uitgerekend dit terrein van 8.500 vierkante meter de meest geschikte locatie is.”

Verkeersveiligheid

De omwonenden maken zich onder andere zorgen over de verkeersveiligheid. “De school heeft momenteel circa driehonderd leerlingen. Het is momenteel al een enorme uitdaging om onze schoolgaande kinderen veilig op school te krijgen. Dit vanwege de enorme drukte, die leidt tot onveilige verkeerssituaties. Het schoolbestuur heeft hierover al meerdere malen met de gemeente overleg gepleegd.” Ze vervolgen: “Door de noodopvang zal de drukte nog groter worden. De meeste kinderen van de noodopvang zitten momenteel op een school in Vilsteren. Daar moeten zij ’s ochtends naartoe en ’s middags worden ze teruggebracht. Dit betekent dan een een extra piekbelasting voor de omgeving. En wederom gevaarlijke verkeerssituaties.” Daarnaast wijzen de omwonenden op het wegvallen van de parkeerruimte als de locatie als opvang wordt ingericht. Ze verwachten een wildgroei aan geparkeerde auto’s in het gebied.

Opstootjes

Verder wijzen de omwonenden ook op een groenstrook, die in verband met de opvanglocatie mogelijk zal verdwijnen. “Daar zijn diverse diersoorten actief, waaronder een stel ijsvogels en mussen.”
De omwonenden stellen ook dat de opvang op Camping Heidepark lang niet zo probleemloos verloopt als de gemeente laat voorkomen. “Het is puur gebaseerd op info, die bijdraagt aan hun eigen belangen. De politie is er al geregeld geweest voor geluidsoverlast, drank en drugs, opstootjes enz.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.