Na 90 jaar valt het doek voor Hervormd Zangkoor Ommen

0275989_FotokoorHZK.jpg
Archieffoto

OMMEN – Vorig jaar kon het Hervormd Zangkoor nog haar 90-jarig jubileum vieren, maar nu komt er toch een einde aan het voortbestaan. Oorzaak van het stoppen is de vergrijzing van het koor. De opheffing gaat in op 31 maart.

Het laatste optreden is op 25 maart in Oldenhaghen. “Na zorgvuldige overwegingen heeft het koor in de onlangs gehouden ledenvergadering, de moeilijke beslissing moeten nemen om de activiteiten te beëindigen”, laat het bestuur in een verklaring weten.

Vergrijzing

Het is algemeen bekend dat gemengde koren het moeilijk hebben. In meerdere plaatsen zijn al koren gestopt. Voornaamste reden is de vergrijzing zonder aanvulling van jongeren. De gereformeerde gemengde zangvereniging De Lofstem in Ommen onderging in 2016 hetzelfde lot en stopte na 88 jaar zingen. Ook daar was de aanleiding dat meer dan de helft van het koor de leeftijd had bereikt van 80 jaar of ouder.

Oprichting

Het Hervormd Zangkoor werd opgericht op 28 februari 1933. Er werd gerepeteerd in het lokaal achter de kerk aan het Kerkplein waar ook catechisatie en kleuterschool werden gehouden. In het begin kwamen de leden hoofdzakelijk uit de kom van Ommen, maar later, door het gebruik van fiets en auto, kwamen ze uit de gehele gemeente. De jaarlijkse uitvoeringen werden in de beginjaren gehouden in het koetshuis van hotel De Zon. Voor de pauze trad het koor op en daarna volgde een toneelstuk. Deze avonden trokken altijd veel publiek, zodat het koor nog lang heeft opgetreden in De Zon. Toen in 1959 het Hervormd Centrum werd gebouwd werden de uitvoeringen daarnaartoe verplaatst, tot eind vorig jaar omdat de bestemming van het kerkelijk gebouw werd onttrokken door verkoop en de (zang)activiteiten daarom verplaatst werden naar ‘Pand 25’ aan de Brugstraat.

Tekst: Harry Woertink
Archieffoto

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.