Mogelijk opvang Oekraïners op voormalig USV-terrein; BBWN teleurgesteld over keuze

0276363_Gemeentehuis_Dalfsen1.jpg

NIEUWLEUSEN – De stichting Burgerinitiatief Betaalbaar Wonen Nieuwleusen (BBWN) is teleurgesteld over de keuze van de gemeente Dalfsen om het voormalige USV-terrein eventueel te gebruiken voor de (tijdelijke) opvang van Oekraïense vluchtelingen.

De gemeente Dalfsen heeft deze locatie aan de Paltheweg aangewezen als mogelijke tijdelijke opvanglocatie, maar eerst zal nader onderzoek moeten worden uitgevoerd naar de haalbaarheid daarvan. Vanwege de taakstelling van de rijksoverheid moet Dalfsen op zoek naar meer opvanglocaties voor deze doelgroep. De gemeente noemt het stuk grond – dat ze in eigendom heeft – momenteel ‘de meest kansrijke mogelijkheid’.
De BBWN, die met de gemeente wil meedenken over de woningproblematiek in de kern Nieuwleusen, noemde deze plek enige tijd geleden als een goede locatie voor nieuwe betaalbare woningen, vooral voor starters. Ze is dan ook niet gelukkig met het voornemen van de gemeente om er voor de komende tijd mogelijk een andere bestemming aan te geven. “Voor alle duidelijkheid; we zijn voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne zolang de oorlog voortduurt”, aldus de organisatie. “Het gaat ons puur om de gekozen locatie.”

Permanente oplossing

De BBWN pleit ervoor om, wanneer de gemeente definitief kiest voor huisvesting van Oekraïeners op het voormalige USV-terrein, dan te kiezen voor een meer permanente oplossing in plaats van een tijdelijke. Er zou dan woonruimte moeten worden gerealiseerd die naderhand ook geschikt kan worden gemaakt voor bewoning door inwoners van Nieuwleusen. De woningen dienen dan zowel betaalbaar te zijn (maximaal 355.000 euro) en te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. De stichting heeft daarvoor al enkele oplossingen in gedachten.

Daarnaast dient volgens de stichting de ontsluiting van het terrein sterk te verbeteren, ongeacht de bestemming die er aan wordt gegeven. De Paltheweg zal mogelijk aangepast dienen te worden en er zal prioriteit moeten worden gegeven aan een goede ontsluiting via de aangrenzende, nieuw te ontwikkelen woonwijk Oosterbouwlanden, inclusief aansluiting op de N377. Dit sluit volgens BBWN aan op de huidige planvorming voor de Burgemeester Backxlaan en de Oosterbouwlanden.

Als nader onderzoek binnenkort leidt tot een positief besluit, volgt daarna een informatieavond voor omwonenden. Die worden dan betrokken bij de verdere ontwikkeling, aldus de gemeente. Eventuele realisatie van zo’n tijdelijke opvangplek met woonunits duurt naar schatting een jaar. Momenteel zijn er ter plaatse nog geen voorzieningen zoals stroom en elektriciteit.

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.