Lampie: Biddag

0275227_Biddag_-_3.jpg

Een mens moet sterk in de schoenen staan en weten wanneer-ie ergens mee moet stoppen. Het juiste moment bepalen is nooit mijn sterkste punt geweest. Neem mijn stukkies in dit onvolprezen huis-aan-huisorgaan. Zo’n 23 jaar terug vond ik het na een jaartje of drie wel mooi geweest, maar ja, ik had nog ideetje, en nog een, en nog een, zo ging het stilletjes door. Niet verwonderlijk. Het leven is een doorlopende voorstelling. Er gebeurt altijd wat. De issues dienen zich op een presenteerblad aan. Zo ontdekte ik per toeval dat het vandaag Biddag voor het Gewas is. Iets van vroeger. Elk jaar weer moest het land genoeg graan, groente en fruit opleveren om de verwekte kinderschaar te voeden. Daar vroegen hervormden en gereformeerden de zegen voor af. Katholieken niet volgens mij. Die zijn over het algemeen lichter van zin, zo van ‘och, da’ kump wèh good!’

Maakt niet uit. Een eigentijdse variant van deze kerkelijke gedenkdag zou kunnen zijn dat christenen bidden voor een gevulde beurs, om in de supermarkt brood, vlees, groente en fruit te kunnen kopen. En tevens dat er geen rij staat bij de kassa als ze haast hebben, of nee, vervang deze maar door een smeekbede dat ze niets vergeten te registeren met de zelfscan. Mensen verbouwen geen voedsel meer, maar martelen in een varkensslachterij of doden de tijd achter een beeldscherm in een steriele kantoortuin. Gemak dient de mens. Wie bakt nog een appeltaart, volgens oma’s recept? Oké, er zijn programma’s die propaganda maken voor dit staaltje huisvlijt, zoals ‘Heel Holland bakt’, maar die titel slaat de plank faliekant mis. Je hebt tegenwoordig plenty carrièrevrouwen die nog geen ei kunnen bakken. ‘Heel Holland bakt’ is dan ook volstrekt misplaatst, ‘Heel Holland kakt’ klopt wel, maar goed, daar maak je geen tv-programma over. Toch?

De zegen vragen voor het gewas is iets van vroeger. Een enkele AOW’er zie je wel es spitten en schoffelen op z’n volkstuintje. Voor de lol. Omdat-ie zichzelf heeft wijsgemaakt dat eerlijk gekweekt spul beter smaakt dan die rotzooi uit de supermarkt. Waarschijnlijk is het de voldoening, die maakt dat wat je hebt gezaaid, verzorgd en hebt zien groeien extra goed smaakt. Wel de konijnen uit de tuin houden en hopen (bidden mag ook) dat groentedieven je oogst niet plunderen. Hoe dan ook, zoals vroeger aan het begin van de lente de zegen vragen voor een goede oogst is niet meer nodig. Al regent het dat het giet, zijn akkers en volkstuintjes onderlopen, geen probleem, dan importeren we sla en spruitjes uit het buitenland. Het lijkt allemaal zo normaal dat er voedsel voorhanden is. Biddag voor het Gewas…, het is een ietwat vergeten feestdag. Je krijgt er geen vrije dag voor van je baas. Die ziet je aankomen. “Hoezo, vrij met Biddag voor het Gewas? En volgende week Wasdag voor het Gebit zeker. Geen flauwekul, gewoon aan de slag gaan en niet liggen zeiken! Mijn centen zijn niet van blik en ik heb je niet ingehuurd voor de mooiigheid.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.