Kom in beweging met HIB-groep van Energy Ommen!

0275908_HIB_-_2.jpg

OMMEN – Bewegen is gezond en cruciaal, vooral voor mensen die te maken hebben gehad met een hartaandoening. Het belang van een actieve levensstijl wordt bij gymnastiekvereniging Energy Ommen onderschreven. ‘Blijf bewegen’, luidt het motto, zelfs na een hartaandoening. Voor die doelgroep richtte de gymnastiekclub de HIB-groep (Hart In Beweging) op.

Onder leiding van Henk Kampman, een gecertificeerd lesgever, worden lessen en bewegingsvormen aangeboden volgens het protocol van de Nederlandse Hartstichting. Elke sessie is zorgvuldig ontworpen om de gezondheid en het welzijn van deze doelgroep te stimuleren en te ondersteunen. “Zo’n vijftien jaar geleden heb ik de HIB-groep overgenomen van Carla Mastenbroek”, put Kampman uit zijn geheugen. “Een jaar lang ben ik naar Utrecht gereisd voor opleiding. Daar heb ik veel geleerd over belasting tijdens het sporten, het begeleiden van mensen die last hebben gehad van het hart en het wegnemen van angst tijdens inspanning.”’Heerlijk uurtje sporten’

Op de derde maandag van maart geven acht sporters acte de présence. Onder hen twee dames, Betsie van Lenthe en Ank Kloosterman. Beiden sporten al jaren tot volle tevredenheid onder begeleiding van fitnessgoeroe Kampman, die inmiddels korter bij de tachtig dan bij de zeventig zit qua kerfjes op de levenslat. Desondanks hangt de sportfanaat liever rond in de sporthal, dan dat-ie voor de buis hangt. Zijn instelling werkt aanstekelijk. “Het is heerlijk even een uurtje sporten”, beaamt Van Lenthe. “We hebben een gezellige groep en beseffen dat bewegen belangrijk is. Henk is onze grote motivator.” Kloosterman bevestigt knikkend de woorden van haar sportvriendin, maar een dame blijft een dame. “Als ik geweten had dat we op de foto gingen was ik nog even bij de kapper langs gegaan”, zegt ze gekscherend. “De groep is groter geweest, maar dat was voor de corona. Langzaam groeit het weer, maar uitbreiding is welkom.” De heren hebben de dames voor laten gaan en druppelen een voor een de zaal in. In sportkleding. Tijd om wat te doen. Voetjes van de vloer en bewegen. Kampman roept de groep bijeen en even later staat eenieder met een badmintonracket in de hand. Zo, die zijn het komende uurtje wel even bezig.

Achterwacht

Zekerheid voor alles. Bij elke les staat er een achterwacht klaar, speciaal opgeleid in reanimatie. Deze achterwacht (op deze avond vervult Martha Mastenbroek deze taak) is volgens een jaarschema aanwezig, waardoor alle aanwezigen met een gerust hart kunnen sporten, wetende dat er altijd hulp beschikbaar mocht dat onverhoopt nodig zijn. Wel is de HIB-groep op zoek naar uitbreiding van het team achterwachten. Wie deel uit wil maken van deze essentiële ondersteuning en een bijdrage wil leveren aan de veiligheid van deze groep sporters, kan contact opnemen met Henk Kampman (06-30955355 of hennyenhenkkampman@hotmail.com.
Wie op zoek is naar een leuke en gezellige manier om gezond te bewegen, is van harte welkom bij de HIB-club. De lessen staan gepland op maandagavond van 19.45 tot 20.45 uur in sporthal De Slaghen.Elke maandagavond begeleidt Henk Kampman de HIB-groep, om onder zijn deskundige begeleiding een uurtje te sporten.

Tekst/Foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.