Jachthaven krijgt vaste kade in plaats van drijvende steigers

0275232_Jachthaven_Ommen.JPG

OMMEN – Burgemeester en wethouders van Ommen zijn bereid om een miljoen euro beschikbaar te stellen om de drijvende steigers in de jachthaven te vervangen door een vaste aanlegvoorziening. Ze vragen hiervoor een krediet aan bij de gemeenteraad, die komende maand gevraagd wordt om instemming met het plan.

De verbetering sluit aan bij eerdere opknapbeurten van de jachthaven, die de havenvereniging huurt van de gemeente. Na een eerste grote renovatie in 2014 werden in 2020 de sanitaire voorzieningen en het havenkantoor vernieuwd. De drijvende steigers werden toen niet aangepakt en dat is inmiddels hard nodig, want ze zijn verouderd, zien er niet uit en zijn in slechte staat. “De watersportvereniging constateerde al langer dat ze kwalitatief minder worden, maar de laatste keer dat ze uit het water werden gehaald, schrok iedereen”, zegt wethouder Bart Jaspers Faijer. “Minder dan een derde is nog in redelijke conditie. Daardoor ontstaat het risico dat de steigers met de aangelegde boten bij slecht weer los kunnen raken. Dat kan leiden tot onveilige situaties op het water.”

Duurzaam

De aanleg van een vaste kade moet dat risico tegengaan. Het is niet alleen een veilige, maar ook duurzame oplossing, betoogt de gemeente. Doordat de nieuwe voorziening volgens de plannen het uiterlijk krijgt van een rietkraag in een wadi, wordt de biodiversiteit behouden en oogt het geheel aantrekkelijker dan nu het geval is. Bovendien kan een vaste aanlegvoorziening verzanding van de haveningang voorkomen. “We hadden dit bedrag al opgenomen in de investeringsagenda van de begroting over 2024”, aldus Jaspers Faijer. “Het sluit ook aan bij vergelijkbare plannen van Dalfsen en Hardenberg, zodat je elkaar kunt versterken.”

De vaste kadevoorziening beslaat een lengte van zo’n 500 meter, vanaf het Anjerplein tot de eerste woning achter het havengebouwtje. Een definitief ontwerp wordt in maart of april opgesteld, waarna een projectgroep ermee aan de slag gaat. Daarin is ook het waterschap vertegenwoordigd, omdat deze de wettelijke taak heeft van de afvoer van water. Het plan kan in drie fasen worden uitgevoerd en tegen de zomer van volgend jaar gereed zijn. Maar dat is mede afhankelijk van nog uit te voeren nadere onderzoeken en de vergunningverlening. Er komt nog een openbare informatiebijeenkomst. Direct omwonenden worden daarnaast afzonderlijk geïnformeerd.

Tekst: Hans Keesmaat
Foto: Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.