Het Boek van de Week

Dominique is met haar vriend Marlon verhuisd naar Curaçao. Hij is daar geboren en opgegroeid, heeft het huis van zijn grootvader geërfd. Dominique is er ook geboren. Haar ouders gingen naar het eiland omdat haar vader uitgezonden werd. Op haar achtste besloot haar moeder hals over kop naar Nederland terug te gaan. Dominique heeft nog vage herinneringen aan de tijd op Curaçao. Dat ze doodsbang in bed ligt, probeert de woede en het geschreeuw in het huis te negeren. Dat mama de volgende dag zegt dat ze was gevallen, tegen een deur op liep, zich stootte aan het aanrecht. Haar moeder kwam nooit op die periode terug, hun relatie is daarna dan ook nooit meer goed geweest.

Beelden

Nu ze weer op Curaçao is komen de beelden terug. Dominique wil er niet aan toegeven. Ze wil een nieuw leven opbouwen, kennismaken met haar schoonmoeder en met Marlons tante ‘shon Mi’ die een opvanghuis voor zwervers en verslaafden in Willemstad runt. Al snel wordt hun huishouden uitgebreid met Kevin, een tiener die les krijgt van Marlon. Hij is thuis mishandeld door zijn stiefvader. Kwam in opstand, sloeg terug en woont nu veilig bij het jonge stel. Dominique voelt verwantschap en kan goed met hem praten.

Pastorie

Wesu is één van de drankverslaafden die geregeld in de opvang van shon Mi te vinden is. Hij is ziek geworden en dan is de pastorie van pastoor Bree de plek waar een zieke op krachten kan komen. Hoge koortsen hebben hem geteisterd, veel heeft hij uitgekraamd, pastoor Bree maakt zich zorgen om hem. Pastoor en shon Mi werken samen in hun hulp aan de minderbedeelden. Dat komt op de tocht te staan nu de overheid de opvang wil sluiten. Wat moeten ze doen om de minister, die zelf financiële belangen bij het project heeft, af te stoppen?

Caraïbisch

Er zijn veel verhaallijnen in ‘Blauwe tomaten’ , toch raak je de draad niet kwijt. Je leest deze sociale roman als een detective, komt het goed met de opvang? Komt het goed met Dominique. Komt het goed met Kevin? De opgeroepen sfeer is helemaal Caraïbisch, iedereen die bekend is op de eilanden waant zich bij het lezen van ‘Blauwe tomaten’ daar terug. Het boek is genomineerd voor de prestigieuze Libris Literatuurprijs.

Het boek ‘Blauwe tomaten‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.