Het Boek van de Week

‘Juno en Legs’ van Karl Geary

Dublin jaren tachtig van de vorige eeuw. Juno groeit op in een achterstandswijk. Haar moeder verstelt kleding, haar vader drinkt veel en doet weinig. De inkomsten zijn een uitkering die in alcohol verdwijnt en de kleine bedragen die haar moeder verdient met haar verstelwerk. Op school is Juno een buitenbeentje. Altijd een grote mond tegen de zuster en de pater. Ook haar klasgenoten krijgen ervan langs.

Zwanger

Thuis is het niet anders. Vooral haar vader is een mikpunt van haar woede. Met haar moeder kan ze het redelijk goed vinden, maar er wordt meer gecommandeerd dan dat er gepraat wordt. Haar grote zus Derry is op haar zestiende zwanger vertrokken. Zoals Juno bij haar vader geen goed kan doen, zo was Derry het ondergeschoven kind bij hun moeder.

Kasboekje

Legs groeit op in dezelfde wijk. Een moeder met smetvrees, de pater die wel erg vaak langskomt, en ook hij het buitenbeentje op school. Daarin vinden Juno en Legs elkaar. Samen smeden ze wilde plannen om de wrede pater en zuster op school te pakken te nemen. Wraak te nemen voor de vele onterechte straffen die ze krijgen. Samen kunnen ze de wereld aan, denken ze. Maar ze zijn nog jong, twaalf nog maar en ze kunnen de consequenties van hun daden niet overzien. Zoals Juno haar moeder denkt te helpen door met haar kasboekje langs de slecht betalende klanten te gaan. Er komt een rel van, uiteindelijk moet de Singer naaimachine naar de pandjesbaas en zit haar moeder zonder werk.

Ondergang

Alles wat Juno en Legs aanpakken, lijkt of voor de één of voor de ander slecht af te lopen. Alsof ze elkaars ondergang bewerkstelligen. Als ze ouder worden is het niet anders. Niet dat ze voortdurend in elkaars nabijheid zijn, soms zien ze elkaar jaren niet. Toch blijft de band. Is het de afgrond waar ze samen onherroepelijk op af lijken te gaan of is er toch nog een sprankje hoop op betere tijden?

Desastreus

Karl Geary zet een rauw beeld neer van de jaren tachtig in Dublin. Het enige lichtpuntje is de bibliotheek waar mevrouw H. Juno van boeken voorziet en waar altijd een plekje voor haar vrij is. En er is de liefde, de eindeloze liefde, tussen Juno en Legs, onvoorwaardelijk, desastreus en boeiend tot het bittere eind.

Het boek ‘Juno en Legs’ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.